in

Zwerver Rinus (56) gewurgd, geschopt en met ijzeren staaf geslagen

Haagse Rinus (56), de zwervende Hagenaar die afgelopen september levenloos werd gevonden tegenover HMC Westeinde, is gewurgd.

Ook is hij geschopt en met een ijzeren staaf geslagen, waardoor hij breuken in zijn ribben en gezicht opliep.

Gebroken oogkassen, neusbeen, boven- en onderkaak én gebroken ribben. De sporen op het lichaam van Rinus laten een zeer gewelddadige dood zien.

Zijn levenloze lichaam werd in de nacht van donderdag 2 op vrijdag 3 september 2021 aangetroffen in een parkje tegenover ziekenhuis HMC Westeinde nabij het Haagse centrum.

Voor de vermoedelijke betrokkenheid bij de zeer gewelddadige dood van Rinus werden afgelopen september twee dertigers aangehouden.

De 34-jarige Haagse vrouw en 35-jarige man uit Den Haag zitten sindsdien in voorarrest. Komende maandag moeten zij zich voor het eerst verantwoorden bij de Haagse rechtbank, tijdens een zogenaamde pro formazitting. Ze worden beiden verdacht van moord.

”Mijn cliënt stelt dat hij geen geweld heeft toegepast met de dood tot gevolg”
– Advocaat Peter Hermens

Rinus is op een gruwelijke manier aan zijn einde gekomen, is te lezen in de tenlastelegging.

De zwervende Hagenaar is met een ijzeren staaf geslagen, tegen zijn hoofd en lichaam geschopt en zijn borstkas werd ingedrukt. Ook is hij gewurgd of verstikt met een riem, trui, plastic zak en/of handen.

Lees ook  Man in tijgerstring overvalt tankstation

De mannelijke verdachte laat via zijn advocaat Peter Hermens weten niets te maken te hebben met de verdenkingen.

,,De twee verdachten verklaren allebei anders over wat er is gebeurd. Mijn cliënt stelt dat hij geen geweld heeft toegepast met de dood tot gevolg.

Er vindt nog forensisch onderzoek plaats. Dit onderzoek zien wij met vertrouwen tegemoet.” De advocaat van de andere verdachte was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Bekende zwerversplek
In de nacht van donderdag op vrijdag begin september rond half een werd het ontzielde lichaam van de Hagenaar langs het water gevonden.

Het parkje ingeklemd tussen de Lijnbaan, de Loosduinsekade, het Buitenom en de Zoutkeetsingel is een bekende zwerversplek.

Overdag zonnen er jongeren, als het begint te schemeren verzamelen dak- en thuislozen zich in het plantsoen.

Af en toe passeren er rondvaartboten, het parkje zelf ligt vol met vuilnis. Het slachtoffer was daar volgens bekenden vaak drinkend en rokend te vinden.

Het stukje groen tegenover HMC Westeinde is slechts een paar honderd meter verwijderd van de woning van Rinus.

Hij woonde in een kamer van de Kessler-stichting aan de Zamenhofstraat. De maatschappelijke organisatie verleent opvang, zorg en begeleiding aan sociaal kwetsbare mensen.

Lees ook  Politie staakt vierde zoektocht naar Sumanta Bansi: wederom niets aangetroffen

Rinus woonde daar pas een maand of vijf, toen het noodlot toesloeg. In het centrum omschrijven medebewoners de ‘lange man met tatoeages’ als een ‘boef’, maar wel ‘met het hart op de goede plaats’.

Zij waren zelfs even bang dat hij de dader was, toen zijn kamer door de politie werd doorzocht.

Boef
Op straat, waar Rinus vaker was te vinden dan in zijn kamer in het opvangcentrum, kenden ze hem als ADO-fan en als ‘Haagse Harry’ Rinus.

,,Een boef? Niet meer dan ik hoor”, zei de dakloze Fries Rauwke eerder. ,,Natuurlijk ben ik verdrietig dat hij er niet meer is. Maar ik ga ook niet tachtig jaar zitten grienen.”

Hij kwam Rinus al ‘zeker twintig jaar’ op de Haagse straten tegen. ,,Ik heb hem wel drieduizend keer gezien, joh. De laatste tijd denk ik toch wel elke avond”, zei hij vlak na de dood van de Hagenaar.

,,Je kon hem er wel bijhebben als er iets moest gebeuren. Hij stond zijn mannetje. Daarom snap ik er niks van dat hij er niet meer is. Maf verhaal.”

Twee mensen vermist op Baltische Zee: dronken bemanningsleden mogelijke oorzaak

Zien: Onze Juultje Tieleman laat je met open ogen achter met doorzichtige jurk!