in

Zwanger tijdens het gebruik van de pil? Dit zijn de 5 symptomen

Hoe betrouwbaar de pil ook is, er is een (heel) kleine kans dat je toch zwanger raakt
De pil is een van de betrouwbaarste anticonceptiemiddelen. De kans dat je zwanger raakt terwijl je de pil slikt is dan ook erg klein, mits je ‘m op de juiste manier gebruikt natuurlijk.

Toch is er altijd een kleine kans. Twijfel je of je, ondanks dat je de pil netjes slikt, toch zwanger bent? Je kunt natuurlijk een zwangerschapstest doen, maar ook aan deze vijf symptomen kun je een zwangerschap herkennen.

Minder dan één procent
Als je de pil netjes volgens de adviezen slikt, is de kans om zwanger te worden bij het gebruik ervan minder dan één procent. Van de honderd vrouwen raakt er dus minder dan één zwanger door de pil heen.

Benieuwd hoe je merkt dat je toch in verwachting bent en of de symptomen anders zijn dan wanneer je geen anticonceptiepil gebruikt? Wij zetten alles voor je op een rij.

Symptomen
De symptomen van een zwangerschap door de pil heen zijn niet anders dan wanneer het gepland is. Tijdens de stopweek kun je echter wel, ondanks een zwangerschap, bloedverlies hebben. Zogenaamde onttrekkingsbloedingen, die worden geregeld door hormonen in de pil, gaan gewoon door wanneer je in verwachting bent.

Lees ook  Moeder liet zoontjes voor straf de wc likken

Ook goed om in je achterhoofd te houden: sommige symptomen van een zwangerschap kun je verwarren met klachten die horen bij de onttrekkingsbloedingen in de stopweek. Deze vijf symptomen kunnen wijzen op een zwangerschap door de pil heen:

1. Opgeblazen gevoel
Een opgeblazen gevoel kan erop wijzen dat je zwanger bent. Dit komt door progesteron, een zwangerschapshormoon dat ervoor zorgt dat je meer vocht vasthoudt en je darmen minder snel gaan werken.

2. Gevoelige borsten
Ook kun je last hebben van gevoelige borsten. Je lichaam maakt de zwangerschapshormonen oestrogeen en progesteron aan. Hierdoor worden ze gevoeliger en voelen ze zwaarder aan.

3. Bloedverlies
Het bevruchte eitje hecht zich aan het baarmoederslijmvlies, waardoor er bloedverlies kan optreden. Heel normaal aan het begin van een zwangerschap en dus geen reden tot paniek. Dit wordt echter nog weleens verward met ongesteld zijn.

4. Onverklaarbare vermoeidheid
Ben jij de laatste tijd ontzettend moe en heb je geen idee waardoor dat komt? Wellicht ben je toch zwanger. Hormonale veranderingen in je lichaam kunnen ervoor zorgen dat je erg moe bent. Ook in het begin van een zwangerschap.

Lees ook  Agenten schieten jongen (13) dood die in gestolen auto rijdt en politieauto ramt

5. Vaker naar het toilet
Er groeit een kindje in je baarmoeder, waardoor hij groeit en tegen de blaas aandrukt. Hierdoor kan het zijn dat je vaker naar het toilet moet dan normaal.

Wanneer onbetrouwbaar?
Slik jij de pil niet consequent? Dan is de kans groter dat je zwanger raakt terwijl je ‘m gewoon gebruikt. Maar wanneer is de anticonceptiepil nu precies onbetrouwbaar? Dit zijn de momenten waarop de pil niet werkt en je zwanger kunt raken:

Als je de pil te laat inneemt;
Als je de pil niet op hetzelfde tijdstip inneemt;
Als je te laat begint met de volgende pilstrip;
Als je moet overgeven of last hebt van diarree.
Wil je niet zwanger raken? Zorg er dan voor dat je de pil niet vergeet en op de juiste manier gebruikt. Twijfel je toch, en herken je bovenstaande symptomen? Doe dan voor de zekerheid een zwangerschapstest of ga even langs de huisarts.

Zien: Linda de Mol en Jeroen Rietbergen weer bij elkaar: “Anders doet ze dit niet!”

Belg (83) komt om het leven bij zwaar verkeersongeval in Sluis