in

Zorgverlener stopt verlamde cliënt in te heet bad: Slachtoffer overleden

Het Openbaar Ministerie verdenkt een 62-jarige zorgverlener uit Bergen op Zoom ervan dat hij schuldig is aan de dood van een minderjarige cliënt. Jacobus K. zou het hulpeloze slachtoffer op 10 maart 2020 in een te heet bad hebben gezet, zonder eerst de watertemperatuur te controleren.

Tijdens de eerste voorbereidende zitting in de rechtbank in Breda donderdag was de verdachte niet aanwezig. Enkele nabestaanden, onder wie de pleegmoeder en pleegzus van het slachtoffer, waren er wel.

Voor nabestaanden van patiënten die overlijden door toedoen van hun zorgverlener is de periode tot aan de schuldbevinding ontzettend zwaar. Zo ook bij de moeder van Janneke die de verkeerde medicijnen kreeg van haar zorginstelling:

Lees ook
Vader adviseert zwangere 13-jarige dochter om zichzelf van het leven te beroven

Door het water liep de cliënt op 52 procent van zijn lichaam ernstige brandwonden op. Daarbij verkleurde zijn lichaam en liet de huid aan zijn benen los. De verdachte zou vervolgens niet op tijd 112 hebben gebeld en onjuist hebben gekoeld, waarna het slachtoffer twee dagen later kwam te overlijden.

Wist dat hij schade kon aanrichten
Het incident is inmiddels 3,5 jaar geleden. Dat komt volgens het OM onder meer omdat een deskundige zich ook over de zaak moest buigen. “Dat heeft enige tijd geduurd”, zei de officier van justitie. De verdachte is volgens haar niet of lastig bereikbaar. Ze wil graag dat hij in de toekomst wel komt, zodat hij openheid van zaken kan geven.

Lees ook
Tante (51) van vermoorde Gino (9) ook vermoord

Voor het pleeggezin van het slachtoffer waren de afgelopen jaren heftig. “Al 3,5 jaar is dit wat ons bezighoudt”, vertelt pleegmoeder Petra aan Hart van Nederland. “Er waren onderzoeken, gesprekken, verhoren. Eindelijk gaat de zaak nu beginnen. Zo kunnen we dit verhaal afronden en het een plekje geven.”

De man wordt, behalve van dood door schuld, nog van twee feiten verdacht. Hij zou de cliënt in gevaar hebben gebracht en hebben geweten dat hij hem schade kon aanrichten.

De volgende voorbereidende zitting is op 19 september. K. moet dan verplicht verschijnen van de rechtbank. Het doel is om de zaak vervolgens op 11 januari inhoudelijk te behandelen.

Dappere’ vrouw gooit afval terug in auto van vervuilers bij McDonalds

8 runderen en kalf uit hun lijden verlost bij melkveebedrijf, veehouder vervolgd