in ,

Zo herken je dementie bij je huisdier

Het kan de reden zijn dat je oudere dier verdwaasd voor zich uitstaart. Dementie is iets waar veel mensen mee in aanraking komen.

Doordat we steeds ouder worden, wordt een steeds grotere hoeveelheid van ons getroffen door deze ziekte.

De veelvoorkomende ziekte zorgt voor beschadiging in de hersenen. Wist je dat het ook je geliefde viervoeters kan treffen?

Ouderdomskwalen
Beter voer, betere zorg en meer liefde. Huisdieren leven net als mensen langer dan decennia geleden het geval was.

Je oude hond of kat loopt hiermee het risico op ouderdomskwalen: een huisdier op leeftijd heeft minder energie, is stijver en strammer en hebben vaker last van hun gewrichten.

Ook hun nieren kunnen problemen vertonen en één op de tien honden of katten krijgt last van galstenen.

Het blijft vaak niet bij lichamelijke klachten: ook het dierlijke brein wordt aangetast door ouderdom. Je kunt verwachten dat de harige bejaarden niet meer zo scherp zijn als ze vroeger waren, maar het kan nog een stukje erger.

Honden en katten kunnen namelijk last krijgen van het Cognitieve Disfunctie Syndroom (CDS), in de volksmond ook wel dementie genoemd.

Het begin van de ziekte
Beginnende dementie bij honden en katten wordt vaak over het hoofd gezien. Het feit dat je huisdier wat trager wordt, minder behoefte aan aandacht heeft en minder speelt kan namelijk te wijden zijn aan “gewone” ouderdom, maar het kan ook een voorbode zijn voor iets ernstigers.

Als je dier last heeft van CDS, houden deze klachten namelijk niet op en worden ze steeds erger.

Bij honden wordt de diagnose vaak eerder gesteld dan bij katten, omdat deze vaak meer tijd binnenshuis en in de buurt van hun baasje doorbrengen dan katten.

Lees ook  Onderzoek: Mensen met een hoger IQ drinken het liefst Red Bull

Je hebt inmiddels waarschijnlijk al jaren doorgebracht met je trouwe viervoeter, dus herken je gedragsveranderingen vaak al snel.

Maar weinig mensen weten dat deze veranderingen te wijten kunnen zijn aan dementie. Naarmate de ziekte vordert, worden de symptomen ernstiger.

Symptomen
Naarmate de ziekte vordert, wordt het steeds duidelijker dat er iets aan de hand is met je dier.

Zijn of haar oriëntatievermogen wordt minder goed, waardoor ze moeilijker de weg naar huis terug kunnen vinden.

Ook wordt je dier ineens een stuk minder afhankelijk en trekt zich vaker terug: zijn of haar karakter verandert compleet.

Een verstoorde nachtrust is ook een teken van dementie bij dieren. Honden en katten met CDS worden ’s nachts vaak wakker en gaan dan spoken door het huis.

Dan kan het ook nog zo zijn dat ze een vieze verrassing voor je achterlaten: een dier kan veel angstiger worden door dementie en hierdoor vaker in huis plassen of poepen. Die arme schatten…

Diagnose
Herken je de symptomen op de vorige pagina en wil je weten of je hond of kat CDS heeft? De enige manier om honderd procent zeker te weten dat je huisdier aan dementie lijdt, is door het hersenweefsel onder een microscoop te leggen.

Dit kan helaas niet bij een levend dier, dus zal de diagnose door de dierenarts op een andere manier gesteld moeten worden.

De eerste stap is het uitsluiten van andere ouderdomsziekten die de symptomen kunnen verklaren.

Dit doet de dierenarts bijvoorbeeld door een lichamelijk en neurologisch onderzoek te doen, door het bloed en de urine van je viervoeter te onderzoeken of door een MRI-scan af te nemen of door middel van een ruggenprik.

Wanneer alle andere oorzaken uitgesloten zijn, kan de dierenarts door het combineren van symptomen tot een zogeheten waarschijnlijkheids-diagnose van dementie komen.

Lees ook  Vrouw opgepakt die hond ophitste om agent te bijten

Behandeling
De behandeling van dementie bij dieren bestaat uit 2 zaken: verandering in de voeding en aanpassen van de omgang met het dier.

Het is helaas niet mogelijk om CDS te genezen, maar je kunt het einde van het leven van je dier wel zo aangenaam mogelijk maken. Om te beginnen met het veranderen van de voeding.

Het geven van goede voeding aan een dementerend dier is ontzettend belangrijk.

Zo vind je onder andere speciale dementie-voeding voor honden, dat meer omega-3-vetzuren en antioxidanten bevat.

Ook raden dierenartsen aan om een supplement te geven. Voor katten bestaat er (nog) geen speciaal dementie-dieet, maar het lijkt er op dat de diëten voor artrose een positief effect kunnen hebben op het verloop van de ziekte. Ook bij katten worden voedingssupplementen aangeraden.

Omgaan met een dementerend dier
Je dementerende huisdier is helaas niet meer zo scherp als vroeger. Je zult veel aandacht aan het beestje moeten geven en veel geduld moeten opbrengen.

Bij honden kun je commando’s het beste gaan combineren met gebaren, om het voor je bejaarde dier extra duidelijk te maken wat je van hen vraagt.

Het dier actief houden is ook erg belangrijk. Ondanks het feit dat je huisdier minder zin heeft om te spelen of te bewegen, is dit wel van cruciaal belang.

Te veel verandering is ook uit den boze. Zo is het geen goed idee om te verhuizen wanneer je huisdier dementerende is.

Het kan zelfs zijn dat je huidige huis te groot wordt en dat je een kamer of een deel hiervan moet afsluiten, om te voorkomen dat je dier verdwaalt of gedesoriënteerd raakt.

Meisje brengt vriendin vanwege veiligheid naar station maar wordt op terugweg zelf aan gerand in Ede

Cyriel (17) sterft twee maanden na botsing met vrachtwagen