in

Zo ging Benno L onder de naam Hans te werk in Duitsland: 4 zusjes misbruikt

De veroordeelde pedoseksuele zwemleraar Benno L. heeft in Duitsland opnieuw kinderen seksueel misbruikt. Dat blijkt uit onderzoek van Panorama en het YouTube-kanaal Vrije Vogels. De zwemleraar uit Brabant zou vorig jaar mei in Duitsland zijn veroordeeld voor het misbruiken van minderjarige meisjes. Het Nederlandse OM seinde de Duitse autoriteiten in over zijn verhuizing naar dat land.

Benno L. is in ons land geen onbekende. In 2011 werd hij in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van zes jaar voor het misbruiken van tientallen meisjes. De zwemleraar verhuisde na zijn vrijlating naar Duitsland, waar hij naar verluidt onder een andere naam leefde. Hij zou daar het vertrouwen van twee gezinnen hebben gewonnen, waardoor hij opnieuw kinderen kon misbruiken. In mei vorig jaar veroordeelde de rechtbank in Aken L. tot een celstraf van negen jaar, maar daar ging L. tegen in beroep. In afwachting van zijn hoger beroep zit de zwemleraar nog vast.

Nederland seinde Duitsland in
Het Nederlandse OM heeft in 2015 de Duitse autoriteiten ingeseind dat de voor kindermisbruik veroordeelde Benno L. zich in het land wilde vestigen. Dit meldt een woordvoerder van het OM woensdagmiddag. De Duitse rechtbank kon dit woensdag niet bevestigen.

Benno L. werd dus in 2011 veroordeeld tot zes jaar cel. Volgens de regels in die tijd kwam hij in 2013 in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidstelling. Dit is bedoeld om iemand stapsgewijs weer in de maatschappij te laten terugkeren. Daaraan zitten wel voorwaarden. Zo kreeg Benno L. onder meer een locatieverbod en moest hij zich melden bij de reclassering. Tijdens diezelfde periode, begin 2015, werd duidelijk dat hij zich in Duitsland wilde vestigen, aldus de OM-woordvoerder. Dit deed hij ook. Wanneer dit precies was, kon de woordvoerder niet zeggen.

Lees ook
Beelden van blote boobs Jutta Leerdam gaan viraal op internet

Het OM heeft daarop contact gehad met de zedenpolitie in Duitsland, om ze in te seinen over de aanstaande verhuizing van Benno L. In september 2015 eindigde zijn voorlopige invrijheidstelling. Tot die tijd meldde hij zich nog wel bij de reclassering in Nederland. Omdat hij daarna zijn straf had uitgezeten, is er vanuit Nederland geen contact meer over hem geweest. De woordvoerder van het OM benadrukt dat het ‘heel invoelbaar’ is dat het misbruik in Duitsland Nederlandse slachtoffers en betrokkenen veel verdriet geeft.

Wat gebeurde er in Duitsland?
Een van de twee Duitse moeders nam contact op met Panorama over het misbruik van haar dochters. ,,Mijn vier meisjes werden seksueel slachtoffer van Benno in Duitsland. Benno kwam ik toevallig tegen omdat hij hier onder een andere naam bekendstaat”, schreef ze in een brief aan Panorama.

L. heette in Duitsland Hans en kwam tussen 2016 en 2018 in aanraking met de Duitse moeder en haar gezin. Hij wist zich bij het gezin als ‘zorgzame, handige, oudere man te profileren’, valt te lezen. ‘Hij werpt zich op als de perfecte thuishulp. Hij biedt aan om beide families te helpen en dat komt eigenlijk wel goed uit: klusjes in het huis, andere dagelijkse bezigheden en oppassen op de kinderen. Hij wordt een soort opa voor de twee gezinnen. Het is gezellig, leuk en steeds vaker is Benno L. degene die te hulp schiet als er op de kinderen gepast moet worden. Hij speelt gitaar met de kinderen, helpt ze met huiswerk en biedt aan om met hen te gaan zwemmen in het zwembad. Hij staat altijd klaar als er iets is.’

Lees ook
Jongetje (7) overleden bij ernstig ongeval; automobilist 84 aangehouden

L. zou een van de weinigen zijn die de problemen van de dochters goed zou begrijpen. De kinderen zijn namelijk hulpbehoevend en hebben lichamelijke handicaps. Hij nam de kinderen mee om te zwemmen, ze gingen samen motorrijden, op vakantie en dagjes weg. Uiteindelijk belandden de kinderen bij L. thuis, waar hij filmpjes maakte in zowel de logeerkamer als in zijn eigen slaapkamer. Vervolgens begon ook het seksueel misbruik. ‘Soms zijn ze wakker geworden tijdens het misbruik of zien de zusjes bij elkaar het misbruik, zo vertellen de kinderen’, aldus de moeder, die onmiddellijk aan de bel trok bij de instanties.

De politie viel niet veel later de woning van L. binnen, waarop het misbruik stopte en er een strafrechtelijk onderzoek begon, met dus een veroordeling als gevolg. Uit het vonnis blijkt volgens Panorama dat L. weinig schuldbewust is en zijn daden bagatelliseert. L. heeft weinig inzicht in zijn daden en de kans op herhaling is volgens de rechter groot.

Zaak in Nederland
Benno L. werd in ons land dus al veroordeeld voor het misbruiken van tientallen meisjes. Hij werd schuldig bevonden aan twee aanrandingen, 33 gevallen van ontucht, vervaardigen en bezit van kinderporno en het heimelijk fotograferen van kinderen. Veel slachtoffertjes waren zwakbegaafd. Er werd geen tbs opgelegd, omdat de kans op herhaling klein was, volgens deskundigen. Na het uitzitten van zijn straf verhuisde Benno L. naar Duitsland.

Hij kwam aanvankelijk in een huurhuis net over de grens terecht. Het duurde niet lang voordat ook daar Benno’s verleden duidelijk werd. De zwemleraar kwam in problemen met zijn huurbaas, die hem niet langer wilde huisvesten. Het viel de buren op dat de Nederlander nauwelijks thuis was. Hij werkte naar eigen zeggen als vrachtwagenchauffeur en was daardoor veel onderweg. Nadat hij daarmee stopte, besloot hij ‘te genieten van zijn pensioen’.

Kinderboerderij in shock: man verkracht koe Laura maandenlang

Mijn vriend ging vreemd en bezorgde me een soa. Ik nam keihard wraak !