in

Zo gaat het nu met Frédérique: Een scheve neus en 90.000 brieven

Een scheve neus, gebroken tanden en kaakproblemen waar ze nog jaren last van zal hebben. Toch staat voor Frédérique twee weken na haar mishandeling trots voorop. In gesprek met Hart van Nederland vertelt haar vader over de wonderbaarlijke transformatie van zijn dochter. “Het heeft als een zon over haar heen gewerkt.”

Vader Paul Brink deelde zondag een foto op Instagram waarin te zien is hoe goed het nu met de mishandelde tiener gaat. “In minder dan één week heeft de fysieke pijn die Frédérique voelde plaats gemaakt voor kracht, verbondenheid en bovenal positiviteit”, beschrijft Brink de transformatie van zijn dochter bij een nieuwe foto van haar.

‘Gesterkt door steun’
De 14-jarige Frédérique werd maandag 26 juli op klaarlichte dag in haar woonwijk toegetakeld omdat ze niet wilde zeggen of ze een jongen of meisje is. Ze brak hierbij haar neus, verloor meerdere tanden en liep kaakkneuzingen op. Vader Paul deelde na de mishandeling op social media een foto van haar gehavende gezicht.

“Wij zijn er na de mishandeling vrij positief in gaan staan, dat heeft heel goed uitgepakt,” vertelt Paul nu aan Hart van Nederland. Hij merkt dat Frédériques verhaal iets heeft losgemaakt in de samenleving en voelt de steun van de duizenden mensen die haar berichten hebben gestuurd.

Lees ook  Politie: gegijzelde speelde heldenrol, handelde in split second

Online kreeg de tiener meer dan 200.000 reacties en dankzij een nationale campagne van Radio 538 heeft ze inmiddels ook meer dan 90.000 brieven ontvangen. “Een signaal van ons allemaal dat eenieder het leven mag leiden zoals diegene dat wil en de liefde mag geven, voelen en ontvangen zoals hij of zij dat in zijn of haar hart voelt”, stelt Paul.

Twee open zenuwen
Frédérique voelt nu geen pijn meer, vertelt ze aan haar vader tijdens het gesprek. Een klein wonder, want ze heeft behoorlijke verwondingen opgelopen aan de mishandeling. “We moeten straks naar de tandarts, ik schrok dat ze twee open zenuwen had waar ze nog jaren last van gaat hebben”, vertelt Paul.

Zijn dochter maakt inmiddels weer plezier “zoals een een veertienjarige hoort te doen”. Maar ze is volgens Paul vooral weer “de grote liefhebbende zus van haar drie broertjes en haar zusje zoals die haar juist zo intens koesteren”. Een knuffel die ze ontving heeft ze aan haar dolgelukkige broertje (3) en zusje (9) gegeven.

Lees ook  Twee beste vriendinnen laten zich tot identieke Barbies verbouwen

Ontroerd door verhalen
Frédériques verhaal heeft duizenden mensen in Nederland en daarbuiten geïnspireerd, merkt de trotse vader. ‘Zolang er nog belemmeringen zijn waardoor mensen niet ‘Ik hou van jou’ tegen hun geliefden kunnen zeggen, uiten of openbaren – of gewoonweg niet kunnen zijn wie ze willen zijn – hebben wij u allen en Frédérique nog hard nodig”, schreef Paul op social media.

Pride Amsterdam, waarin afgelopen week de boodschap van tolerantie centraal stond, was voor Frédérique vooral een van ontroering. “Bij de verhalen die ze hoorde, bijvoorbeeld van Splinter Chabot die vertelde dat hij niet in het openbaar durfde te zoenen met zijn vriend. Dat ontroerde haar diep”, aldus Paul.

Voor de mishandeling werd al vrij snel een 14-jarige verdachte aangehouden. Paul beschrijft het in zijn bericht als ‘zeer goed’ politiewerk, maar maakt zich zorgen om de leeftijd van de verdachte. ‘Dat toont ons een spiegel dat streng straffen niet werkt maar tolerantie en meer voorlichting ons gezamenlijke antwoord moet zijn. Hard straffen, wraak of vergelding is disfunctioneel en verwoest alleen maar meer levens.’

 

Drie gemaskerde mannen beroven meisje op klaarlichte dag

Dit is waarom je hamburger van de McDonald’s opeens anders smaakt