in

‘Ze gaan weleens dood, mensen toch ook?’, beruchte hondenfokker Jan reageert op sluiting

De bekende hondenfokker uit Eersel begrijpt niet waarom hij nooit meer dieren mag houden. Jan P. stond maandag nog een hok schoon te maken, “met maar zes stronten erin”, toen inspecteurs van de NVWA plotseling voor zijn deur stonden. “Nergens kregen dieren zoveel zorg als bij mij. Die inspecteurs zijn niet goed bij hun hoofd,” vertelde hij aan het AD.

“Gisteren was ik bezig met het schoonmaken van de hokken, maar ik was nog niet helemaal klaar. Vanochtend wilden we verdergaan met schoonmaken, maar toen stonden de inspecteurs op de stoep,” vertelt de fokker aan het Eindhovens Dagblad.

“Er lagen zes stronten in. Is dat vies? Dieren poepen nu eenmaal. Mijn hokken zijn niet vies, maar Nederland en alle inspecteurs wel,” zegt hij woedend nadat hij hoorde dat de NVWA heeft besloten dat hij nooit meer dieren mag houden.

De 68-jarige fokker mag nooit meer dieren houden, zo heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag besloten. Dat is uniek in Nederland; nog nooit eerder heeft de NVWA een bedrijf gesloten vanwege het welzijn van dieren.

Lees ook
Kind springt uit het raam na aanslag op woning

In de afgelopen jaren werden honderden honden weggehaald bij de omstreden fokker. Destijds moesten honden worden geëuthanaseerd omdat ze er slecht aan toe waren. Toch besloot hij door te gaan met het fokken van dieren. Hij stapte over op varkens, pony’s, ezels, konijnen, cavia’s en pluimvee. Maar ook deze dieren werden niet goed verzorgd.

Verlamde pauw? ‘Die zou wel weer lopen’
Hij gaat verder. “Dieren kregen nergens zoveel zorg als bij mij. De inspecteurs zijn niet goed bij hun hoofd.” Onlangs kwam een inspecteur langs die een verlamde pauw vond. Hij moest hem uit zijn lijden verlossen. De fokker zegt dat de inspecteur er niets van begreep en de pauw gewoon had moeten laten liggen. “De pauw was tegen een dak gevlogen met zijn kop en was erg geschrokken. Maar als hij even had gewacht, had hij nu gewoon nog kunnen lopen. Maar in plaats daarvan moest de inspecteur hem doodmaken.”

De fokker begrijpt dan ook niets van het besluit van de NVWA. “Dieren zijn mijn lust en leven. Ze hebben het altijd goed gehad bij mij. En nu mag ik nooit meer dieren houden? Schandalig.”

Hij legt de schuld bij de dierenrechtenorganisatie House of Animals. Deze organisatie bracht aan het licht hoe het eraan toeging bij de fokker uit Eersel. Beelden toonden aan hoe klein en vies de dierenhokken waren. Karen Soeters van de organisatie noemde het ‘dramatisch’. Maar de fokker vindt dat de organisatie liegt en dat ze niet op het juiste moment langs zijn gekomen. “Ik ben 12 uur per dag bezig met dit werk. Natuurlijk gaan er weleens dieren dood. Maar mensen gaan ook weleens dood.”

Lees ook
25-jarige Asya in elkaar geslagen omdat ze Turks sprak

Hij accepteert het besluit en heeft inmiddels contact opgenomen met zijn advocaat. “Ik ben 68 jaar. Werken hoef ik niet meer, dus dieren zal ik niet meer houden. Maar ik moet mij uiteraard wel kunnen verdedigen in de rechtszaal.”

Geschrokken inspecteurs
De dieren die vanochtend uit de hokken zijn gehaald door de NVWA zaten in te kleine en vieze ruimtes. Ze zijn overgebracht naar een geheime locatie, waar ze voorlopig worden verzorgd. In bewaring nemen betekent dat de overheid de zorg voor de dieren overneemt op een andere, anonieme locatie. Dat gebeurt op kosten van de eigenaar van de dieren.

Inspecteurs laten weten zeer geschrokken te zijn van de situatie bij de fokker maandagochtend. “Ik zag een geit die met zijn hoorns vastzat in het traliewerk. Als dat iets langer had geduurd, had ook dit dier het niet overleefd. Dat zegt geloof ik alles over de wijze waarop deze man te werk gaat. Dieren die zichzelf in een noodsituatie verwonden, dat blijft pijn doen. Het is gewoon triest.”

Politie doet inval bij Hans Teeuwen ‘Cabaretier opgepakt met wapen’

Verwaarloosde hond bevalt midden op terras in hartje Amsterdam