in

Woedende kleinzoon (25) neemt wraak op opa na be tasting van zijn kleine zusje

Nooit had rechtenstudent H. (25) gedacht dat hij een misdrijf zou plegen. Laat staan dat hij voor de rechters moest verschijnen voor het toetakelen van zijn bloedeigen opa.

Toch schopte hij de bejaarde grootvader in coma in september bij een tankstation in Vlaardingen. ,,Door het geluid wist ik dat het foute boel was.’’

Na het overlijden van zijn vader is H. als oudste zoon de belangrijkste persoon in het gezin. Als zijn jongere zusje hem op 25 september vertelt dat hun opa haar zou hebben betast aan haar b*rsten, voelt de 25-jarige Vlaardinger zich geroepen om hem op het matje te roepen.

,,Ik hoorde dat voor het eerst. Van mijn zusje begreep ik dat zij er enorme problemen mee had dat ik en mijn opa zo goed met elkaar konden opschieten. Ze kon dat niet verdragen’’, vertelt H. donderdag tijdens de rechtszaak over de aanleiding.

Met zijn zusje en vriendin smeedt de rechtenstudent, die een toekomst ambieert bij het Openbaar Ministerie, een plannetje om de opa in de val te lokken, te confronteren en te vernederen.

H.: ,,Er ging bij mij een lampje branden. Als we ooit problemen aan de auto hebben dan bellen we hem.’’

‘Ik hoopte dat hij zou opstaan’
Aan het begin van de nacht van 25 op 26 september bellen ze hem met een smoes. Er is iets mis met de rechterachterband van hun wagen. Of hij naar het tankstation van Tango kan komen om te helpen.

Lees ook  Gescheiden koppel wil niets meer van kinderen weten en laat zoontjes in pyjama achter op de stoep

De bijna 70-jarige man draait niet veel later met zijn auto het terrein op. Hij dirigeert de wagen van zijn kleinzoon naar de luchtslang en buigt naar de band om de boel te inspecteren. Ondertussen wandelt H. naar zijn opa toe, terwijl zijn zusje en vriendin uitstappen.

”Voordat ik het wist gaf ik een schop. Door het geluid wist ik dat het foute boel was”
– Verdachte H.

In plaats van zijn grootvader aan te spreken, doet H. een stap naar achteren en haalt uit. ,,Voordat ik het wist gaf ik een schop’’, vertelt H. aan de rechters.

,,Ik lig nog wakker van het geluid dat ik toen hoorde. Een heftig geluid. Enkel daardoor wist ik dat het foute boel was. Ik schrok. ‘Wat is er gebeurd’, dacht ik. Ik hoopte dat hij zou opstaan.’’

De totaal ‘verbaasde’ opa kan nog wel een paar keer vragen wat er aan de hand was, maar daarna gaat het licht bij hem uit.

Pas nadat H. zijn broer belt wat er is gebeurd, komt die naar het tankstation en belt 112. Ambulancemedewerkers brengen het slachtoffer naar het ziekenhuis, waar de man met spoed wordt geopereerd.

Om te voorkomen dat de opa overlijdt, moet zijn schedel worden opengemaakt. De schade is enorm: zijn hoofd heeft een breuk, bloeding en een zwelling.

Boosheid, verbazing en vragen
,,Ik snap dat je een enorme boosheid hebt als je kleine zusje dit vertelt’’, richt een van de rechters zich tot H.

Lees ook  Bosschenaar aangehouden voor overval op Mark Gillis

,,Maar wat is er nou gebeurd dat u de beslissing nam om te schoppen, terwijl u hem nog niet had gesproken?’’

H.: ,,Het ging niet goed met mij. We hadden met het overlijden van mijn vader al zoveel meegemaakt, dit was het laatste wat ik er bij kon hebben. Ik zat vol boosheid, verbazing en vragen.’’

”Alles lijkt erop dat ook deze zaak binnenska­mers gehouden moest worden”
– Officier van justitie, Openbaar Ministerie

Na liefst twintig dagen in coma te hebben gelegen, weigert de opa aangifte te doen. De relatie met zijn kleinzoon is hersteld en alles wordt uitgepraat. Tijdens de rechtszaak zit hij ook achter H. op de publieke tribune. Als support, zo lijkt het.

,,Alles lijkt erop dat ook deze zaak binnenskamers gehouden moest worden’’, vertelt de officier van justitie die H. desondanks vervolgt. ,,Hij wilde eigen rechter spelen.’’

Strafeis
De aanklager vindt dat hij het niet kan verantwoorden naar de maatschappij om geen celstraf te eisen.

,,Ik zie de krantenkoppen al voor me’’, zegt hij en vraagt de rechters om acht maanden cel op te leggen, waarvan vier voorwaardelijk.

De advocaat van H. noemt het onzinnig om de Vlaardinger terug te sturen naar de gevangenis, waar hij al zestien dagen vastzat na zijn arrestatie.

De rechtbank doet op 7 april uitspraak.

Jongen (14) valt uit nieuwe vrijevaltoren en overleeft dat niet

België rouwt om peuter Camille, gestikt in ballon op de crèche