in

Nieuwe wet Japan: Iedereen krijgt drie dagen weekend

Niet vijf dagen per week werken, maar vier. In het Japanse parlement ligt er een wetsvoorstel om het weekend langer te verlengen naar drie dagen.

Het is niet bedoeld als coronamaatregel, maar om de altijd zeer hardwerkende Japanners rust te geven. “Japanners gaan niet weg voor de baas naar huis gaat”, zegt Japanoloog Kris Schiermeier.

Met de maatregel moet het dodelijke ‘karoshi’, de Japanse term voor dood door overwerk, worden voorkomen. Het feit dat deze term bestaat, zegt waarschijnlijk al genoeg.

Japanners staan erom bekend zeer lange dagen op het werk te draaien. Te lang, karoshi ligt op de loer. Ze overlijden door bijvoorbeeld een hartaanval of een beroerte. Ook zijn er overwerkte Japanners die zelf een einde aan hun leven maken.

Volgens een onderzoek van de Japanse regering in 2016 is karoshi voor een op de vijf werknemers een risico.

Een kwart van de bedrijven laat daarbij personeel per maand meer dan 80 uur overwerken, meestal onbetaald.

CNN berichtte eind vorig jaar dat alleen al in de maand oktober meer mensen overleden door zelfdoding dan door het coronavirus in heel 2020.

Vier dagen werken
Voor Kuniko Inoguchi, lid van regeringspartij LDP, reden om deze week een wetsvoorstel te doen om werknemers het recht te geven om te kiezen voor een vierdaagse werkweek in plaats van een vijfdaagse. Volgens de eerste signalen lijkt er vanuit werknemers én bedrijven veel steun te zijn voor het idee.

Lees ook  “Braziliaanse variant kan immuniteit verschalken en is tot meer dan twee keer besmettelijker”

Japanoloog Kris Schiermeier herkent het beeld dat Japanners erg veel werken. “Ze zetten zich voor de volle 100 procent in om hun baan zo goed mogelijk te doen”, vertelt ze.

“Ze brengen lange uren op kantoor door.” Schiermeier werkte zelf bij een Japans bedrijf in Rotterdam.

“Je gaat daar niet eerder weg dan je baas. Als de grote baas om 20:00 uur naar huis ging, dan pas gingen wij ook naar huis.”

Tot 23:00 uur op kantoor
“Een Japanse collega was er altijd al als ik om 08:30 uur aankwam. Hij bleef tot ongeveer 23:00 uur op kantoor.

Als de baas hem nodig had, was hij er. Nederlandse collega’s die wel eerder dan de baas naar huis gingen, kregen te horen dat dat niet de bedoeling was. Het was geen officiële regel, maar als je het toch deed, voelde het alsof je iets deed dat niet mocht.”

Japanners gaan ook bijna nooit op vakantie. Ze nemen hun vakantiedagen dus niet op, zegt Schiermeier.

Lees ook  Man schiet spelende broertjes (5 en 10) op straat dood: ‘Ze stierven in armen van hun vader’

“Dat heeft ook te maken met sociale druk. Als je ergens nieuw komt en je hebt geen vast contract, dan wil je je daar volledig voor inzetten.

En als een baas zegt dat iets nog af moet, dan doe je dat. Al is dat misschien iets wat bij meer bedrijven speelt dan alleen bij Japanse bedrijven.”

Initiatiefnemer Inoguchi zegt dat een kortere werkweek veel voordelen heeft. Mensen zouden daardoor meer tijd kunnen doorbrengen met hun kinderen en ouders, een nieuwe opleiding kunnen starten, zich kunnen laten omscholen en meer geld kunnen uitgeven waardoor de economie een boost krijgt.

Economie onder druk
Volgens hoogleraar economie Teruo Sakurada van de Universiteit van Osaka is vooral dat laatste erg belangrijk, omdat de economie door de coronacrisis behoorlijk onder druk staat.

“Er moeten veranderingen worden doorgevoerd zodat de economie veerkrachtig blijft en kan blijven voldoen aan de behoeftes van bedrijven”, zegt Sakurada tegen de Duitse nieuwsorganisatie Deutsche Welle.

Een van die veranderingen is dat in de laatste decennia productie in fabrieken een steeds minder grote rol is gaan spelen in de Japanse economie. In plaats daarvan focust het Oost-Aziatische land zich steeds meer op financiële dienstverlening.

Rihanna blijkt p*rnoster’, India zegt bewijs te hebben..

Ex-politici profiteren van oude wachtgeldregeling, ontvangen samen miljoenen