in

Was David (41) in Beveren niet het eerste slachtoffer van groepje jonge gaybashers?

In het onderzoek naar de dood van David P. (41) uit Sinaai, de man van wie het lichaam teruggevonden werd in een park in Beveren, werden drie verdachten opgepakt voor verhoor.

Het gaat om een 16-jarige en twee 17-jarigen, zo bevestigt het parket. Volgens bronnen dichtbij het onderzoek waren de verdachten niet aan hun proefstuk toe.

Zondagochtend heeft een 17-jarige verdachte, woonachtig in Antwerpen, zich aangeboden bij de politie. Hij werd verhoord over de feiten, en wordt vandaag op vordering van het parket Antwerpen voorgeleid voor de jeugdrechter in Antwerpen.

Afgelopen nacht hebben zich nog een 17-jarige verdachte, woonachtig in Verrebroek (Beveren), en een 16-jarige verdachte, woonachtig in Kieldrecht, aangeboden op het politiecommissariaat.

Zij worden momenteel uitgebreid verhoord, zegt Annelies Verstraete van het parket Oost-Vlaanderen.

Over een motief wordt er voorlopig niet gecommuniceerd. Het onderzoek is nog volop bezig.

Bronnen dichtbij het onderzoek bevestigen intussen dat de verdachten al gekend zijn bij de politiediensten voor feiten van gaybashing.

Als uit het onderzoek blijkt dat het inderdaad om moord gaat, eventueel met de verzwarende omstandigheid van een haatmotief wegens s*ksuele geaardheid, kan de jeugdrechtbank in een latere fase één of meerdere verdachten uit handen geven.

De 17-jarige verdachte uit Antwerpen is maandagmiddag door de jeugdrechter naar de gesloten jeugdinstelling van Everberg doorverwezen.

Gelokt via datingsite
Het slachtoffer werd via een vals profiel op een datingsite naar het park gelokt en daar overvallen en neergestoken. Daarna vluchtten de daders weg.

Het lichaam van David P. werd zaterdag kort voor de middag opgemerkt door een fietser. Daarop werd het park twee dagen lang afgesloten voor sporenonderzoek.

Lees ook  Man sterft na duw van cafévriend

Duikers kamden ook de vijver uit in een zoektocht naar het mes dat tijdens de feiten was gebruikt. Of dat ook effectief werd gevonden, is voorlopig nog onduidelijk.

Gewelddadige wijze
Zondag werd er een autopsie uitgevoerd op het lichaam, dat meldt het parket maandagmiddag. “Uit de eerste vaststellingen blijkt dat het slachtoffer op gewelddadige wijze om het leven werd gebracht.

Ondertussen kon een aantal verdachten opgepakt worden. Deze personen worden momenteel verhoord. De ware toedracht van de feiten wordt onderzocht. Alle pistes liggen momenteel nog open”, klinkt het.

David P. was openlijk homoseksueel. Binnen de holebigemeenschap wordt er geschokt gereageerd op de moord.

“We zijn verbitterd en hebben schrik”, klinkt het bij woordvoerder Wim Raes van de Sint-Niklase holebivereniging Tiszo.

Reacties uit politieke wereld
Verschillende politici reageerden intussen op het overlijden van David P. “Ik ben zwaar geschokt door de extreme homohaat in Beveren.

Dit is echt verschrikkelijk”. schrijft premier Alexander De Croo (Open Vld) maandag op Twitter “Mijn diep medeleven aan de familie en vrienden van het slachtoffer.

Justitie moet nu zijn werk doen. Maar laat één ding duidelijk zijn: we zullen in ons land dit geweld nooit aanvaarden”, klinkt het nog.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) betuigt haar medeleven op de microblogsite.

“In een volwassen samenleving is er geen plaats voor homofoob geweld. De gebeurtenissen in #beveren zijn volstrekt onaanvaardbaar. Ik leef mee met de familie en vrienden van het slachtoffer.”

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) noemt de feiten op Twitter onaanvaardbaar. “In België kan onze genderidentiteit en/of s*ksuele geaardheid – ondanks alle vooruitgang op dat vlak – leiden tot geweld en zelfs de dood.

Lees ook  Zoontje in veiligheid gebracht nadat vader zichzelf probeert te verwonden

Dat is volkomen onaanvaardbaar. Mijn gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van het slachtoffer. #Beveren”

“Homohaat. Schandelijk & beangstigend. Hokjesdenken, het permanent promoten van afkeer & angst leidt tot deze waanzin. Justitie moet homofobie steeds kordaat aanpakken.

Met Vlareg zetten we extra in op preventie en ondersteuning lokaal beleid tegen seksuele intimidatie en geweld”, zegt Vlaams minister Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld).

Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft het op Twitter over de feiten in Beveren. “Homofobie is verwerpelijk. Ik walg van zo’n haat. We veroordelen dat.

De onmenselijke en laffe misdaad tegen een man in #Beveren herinnert ons eraan dat gelijkheid, vrijheid en verdraagzaamheid een dagelijkse strijd zijn. #belgium”

Minister van Energie Tinne Van der Straeten zegt “Geen stem kan luid genoeg klinken tegen de moord in #beveren. Extreme haat met de dood tot gevolg.

Omdat je als man van mannen houdt. Justitie moet zijn werk doen. Tegelijk is brede aanpak nodig tegen het sluipend gif van haat.”

Ook Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken veroordeelt de feiten. “Verschrikkelijk! Vermoord worden om wie je bent.

Voor zulk homofoob tuig is geen plaats in onze maatschappij. Nu niet. Nooit! Veel sterkte aan familie en vrienden.”

“Unia is verbijsterd over de gruwelijke feiten. We openen een dossier over de zaak en wachten op meer informatie van het parket.” Dat stelt het Interfederaal Gelijkekansencentrum in een reactie op de gruwelijke feiten in Beveren.

“Non helpt priesters om dove kinderen te ver krachten”

Man schrikt zich rot wanneer hij tong van dodelijke slang uit wc ziet piepen