in

VVD herstelt zich in peilingen, weet Rutte de affaire-Omtzigt van zich af te schudden?

De storm rond de affaire-Omtzigt lijkt wat te gaan liggen voor VVD-leider Mark Rutte. De partij van de demissionair minister-president herstelt zich weer wat in de peilingen.

Vorige week verloren de liberalen virtueel nog zes van de bij 34 bij de verkiezingen behaalde zetels. Inmiddels stokt dat verlies volgens opiniepeiler Maurice de Hond op drie zetels.

Ook zien meer Nederlanders hem graag weer terugkeren als minister-president in een volgend kabinet.

Vorige week zag 28 procent dat zitten, inmiddels ziet 34 procent van de kiezers in Rutte de nieuwe premier.

Lees ook  Zorgen Om Opgedoken Foto André Hazes: ‘Lijkt Ineens 10 Jaar Ouder!’

“De positie van premier Rutte is nog steeds een stuk slechter dan een paar weken geleden, maar niet zo slecht als vorige week”, schrijft De Hond.

Geen herinnering
Met de hakken over de sloot overleefde Rutte begin deze maand een stevig debat over de kwestie rond CDA’er Pieter Omtzigt.

Dat draaide om de vraag wie de toenmalige verkenners voor een nieuw kabinet, Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren, hadden gesproken over een nieuwe positie voor het Kamerlid.

In de storm die ontstond rond de gelekte notities (‘positie Omzigt, functie elders’) stapten diezelfde verkenners uiteindelijk op.

Lees ook  Man (21) ramt politieauto op A50, crasht, spuugt agent in gezicht en gaat volledig door het lint

Rutte maakte het er – vooral voor zichzelf en zijn partij – er niet beter op door uiteindelijk toe te geven dat hij degene was die dat had gezegd, maar niet nadat hij eerst beweerde dat hij zich dat niet kon herinneren.

De Kamer was overduidelijk niet gecharmeerd van deze misstappen en de oppositie diende een motie van wantrouwen tegen de minister-president in.

D66 en CDA kwamen met een motie van afkeuring, die werd aangenomen. D66-leider Kaag zei in datzelfde debat nog dat haar vertrouwen in Rutte een forse deuk had opgelopen.

Familie maakt zich grote zorgen over vermiste Andy (36): ‘Bang voor het welzijn van mijn zoon!’

Huisarts prikt 60-minners wél met AstraZeneca: ‘illegaal besteld’