in

Vrouw (78) ligt op grond in kaal huis als medewerkers ambulance haar vinden: ‘Grijpt je zó aan’

Ze had slechts één schemerlampje in haar hele huis. Verder was de woning van een bejaarde Rotterdamse, die niet eens een tandenborstel bezat, leeg. Ambulancemedewerker Jeanien (44) schrok en schoot direct te hulp. ,,Vraag eens wat vaker hoe het met iemand gaat.”

Het is ’s ochtends tegen vieren als Jeanien en haar collega een melding krijgen. Of ze met spoed naar een Rotterdamse portiekflat willen. Een 78-jarige vrouw is gevallen en kan niet meer opstaan.

Met hulp van buren – ‘We hebben de hele flat wakker gebeld’ – weten de ambulancemedewerkers het complex binnen te komen. De deur van de desbetreffende woning staat op een kier: die kon de gevallen bewoonster kruipend nog openen.

,,Toen zagen we haar liggen: half in de gang, half in de badkamer. Ze kon ons bellen omdat ze – hartstikke slim – een tasje met haar telefoon en adressenboekje naar het toilet had meegenomen. Dat deed ze altijd.”

Niet eens een tandenborstel
Het duo helpt de vrouw omhoog, waarna Kai, de collega van Jeanien, op zoek gaat naar een nieuw nachthemd. De kleding van de Rotterdams was namelijk nat geworden. ,,Wat bleek? De kasten waren zo goed als leeg.”

En niet alleen de kasten: de gehele woning is kaal. Alleen het hoogst noodzakelijke – een stoel, bank, tafel en bed – blijkt aanwezig. ,,Ik keek om me heen in de badkamer en zag niet eens een tandenborstel staan. In de slaapkamer troffen we alleen een bed met een oud matras aan. Géén beddengoed.”

Het ambulanceduo vertrouwt het niet en kijkt in de keuken. ,,In de koelkast vonden we drie krentenbollen, twee citroenen, een banaan en een pakje boter. Het was alsof die mevrouw daar zo was neergezet.

Lees ook  Boze werkneemster steekt bedrijf in brand: “Mijn baas zorgde voor te veel stress”

Zo van: hier is je huis en klaar. Ik rij al 22 jaar op de ambulance en ben dus echt wel wat gewend. Maar dit? Hier was gewoon níks. Geen foto, schilderijtje of prulletje: niets. Dat maakte het zo raar. Alleen in de woonkamer stond een schemerlampje.”

‘Gesneuveld’
Jeanien probeert meer over de Rotterdamse te weten te komen, maar die laat niet veel los. ,,Ze vertelde alleen dat haar kinderen waren gesneuveld. Maar wat ze precies bedoelde? Ik weet het niet. Ze kwam haar dagen door met radio luisteren, puzzelen en boodschappen doen.”

Het ambulanceduo besluit een melding bij de huisarts van de Rotterdamse te maken en vertrekt. Maar het schrijnende tafereel laat de twee niet los: kunnen ze niet méér doen?

En jawel. Jeanien vraagt rond, waarna collega’s en kennissen gul geven. ,,Ik belde mevrouw met de vraag of we de spulletjes mochten komen brengen. Dat vond ze goed. Ik vroeg haar ook wat ze nou echt nodig heeft. Toen zei ze dat ze graag een koekenpan wilde hebben. Een koekenpan… Dan heb je dus écht weinig.”

Een dag later doet de Rotterdamse open in hetzelfde nachthemd als dat het ambulanceduo haar had aangereikt. ,,Ze was blij met onze spulletjes. God zij met u, zei ze telkens.”

Over twee weken zal Jeanien de Rotterdamse nog eens bellen. ,,Ik ben benieuwd of ze dan al wat van de huisarts heeft gehoord. Het is eigenlijk niet aan ons om dat terug te koppelen, maar het grijpt je zó aan… Je wilt gewoon dat die mevrouw geholpen wordt. En dan ga je een keer buiten het boekje.”

Lees ook  Beelden van interviews met vrouwonvriendelijke vragen van Tim Hofman van BOOS gaan viraal

Jeanien, die sinds het uitbreken van de coronapandemie vaker eenzame personen zegt tegen te komen, plaatste haar relaas eerder deze week op Facebook. Het genereerde honderden reacties.

‘Verwaarlozing ligt op de loer’
De gemeente Rotterdam heeft geen zicht op actuele cijfers over personen in een situatie zoals de Rotterdamse, omdat meldingen bij verschillende instanties binnenkomen.

Ouderenorganisatie KBO-PCOB beschikt evenmin over statistieken, maar ziet wel dat kwetsbare ouderen extra hard door corona zijn geraakt. ,,Verwaarlozing ligt op de loer als iemand bijvoorbeeld geen huishoudelijke hulp meer durft binnen te laten.”

Ellen Verkoelen, raadslid namens 50PLUS, hoort regelmatig schrijnende verhalen over eenzame bejaarden. Het is volgens haar het gevolg van het feit dat ouderen langer thuis wonen. ,,Wie voelt zich nu aangesproken om te kijken of de buurvrouw in orde is? Ik maak me daar ernstig zorgen over.”

De coronacrisis heeft, stelt Verkoelen, het gebrek aan sociale controle vergroot. ,,Het viel niet meer op als iemand een tijdje niet buiten kwam. Dat was immers de bedoeling.” Wat ze ook ziet: problemen worden rap opgelost zodra iemand bij hulpinstanties in beeld is gekomen. ,,Identificeren is het grootste probleem.”

De ambulancemedewerker ziet dat ook. ,,Mijn boodschap: kijk eens wat meer naar anderen om. We kennen allemaal wel iemand van wie je denkt: gaat het daar wel goed mee? Vráág het gewoon eens.”

Belg (83) komt om het leven bij zwaar verkeersongeval in Sluis

Bekende fotograaf vergrijpt zich aan 18-jarig model: ‘Ik voelde mij vies en dom na de shoot’