in

Vriend van verdwenen Lina (15) getuigt: “Op weg naar station stuurde ze nog video hoe blij ze was dat ze naar mij kwam”

Vier dagen na haar verdwijning blijft de 15-jarige Lina onvindbaar in de Franse Vogezen. Het meisje zou zaterdag met de trein naar Straatsburg gaan om met haar vriend Tao (19) te gaan eten en winkelen. Hij stond haar op te wachten op het perron, maar ze kwam nooit aan. “Ik belde haar moeder voordat de trein aankwam om haar te vertellen dat er iets vreemds was omdat Lina niet meer opnam”, getuigt Tao.

De 15-jarige Lina vertrok zaterdagochtend van haar huis in de gemeente Plaine naar het station van Saint-Blaise-la-Roche, drie kilometer verderop. “Ze was blij, ze was enthousiast omdat ze Tao zou ontmoeten in Straatsburg en met hem op restaurant zou gaan en winkelen”, verklaarde Fanny, de moeder van het meisje eerder aan ‘TF1/LCI’.

Lina ging te voet naar het station, maar ze is nooit in Straatsburg aangekomen. Tao ontving zaterdag rond 11.20 uur het laatste bericht van zijn vriendin. “Het was een video van haar waarin ze me vertelde dat ze blij was om te komen”, vertelt Tao. Het filmpje toonde het meisje terwijl ze op weg was naar het station.

Lees ook
Zoon vindt lichaam van vader (56) in gracht

De kleren die ze droeg in de video, kwamen overeen met de kleren die ze droeg op de dag dat ze verdween. Om 12.03 uur had ze de trein richting Straatsburg moeten nemen.

“Ik belde haar moeder voordat de trein aankwam om haar te vertellen dat er iets vreemds was. Lina nam haar telefoon niet meer op”, legt Tao uit. “Ik heb nog op het perron van het station gewacht tot de trein kwam, maar ze is nooit uitgestapt.” “Ik ben een paar keer door het hele station gelopen met haar moeder aan de telefoon”, zegt hij. Maar hij zag Lina nergens.

Lina’s gsm deed het niet meer om 11.22 uur en er is sindsdien niets meer van haar vernomen. De familie van de tiener nam rond 14.15 uur contact op met de politie. De autoriteiten bestempelden de verdwijning meteen als “zorgwekkend”.

Getuigen
“Zodra er alarm werd geslagen, is er een onderzoek gestart, met gesprekken met getuigen, familie en vrienden”, zei Aline Clérot, de officier van justitie in Saverne. “In dit stadium sluiten we geen enkele hypothese uit.” Volgens Clérot zagen twee getuigen het jonge meisje tussen 11.15 en 11.30 uur op weg naar het station. In het station van Saint-Blaise-la-Roche hangen geen bewakingscamera’s.

Lees ook
Nina werd als kind jarenlang expres ziek gemaakt door haar eigen moeder

Jean-Marc Chipon, de voormalige burgemeester van Plaine, vertelde aan ‘BFMTV’ dat hij de tiener langs de kant van de weg zag lopen op de dag dat ze verdween. Toen hij een paar minuten later weer passeerde, was het meisje niet meer te zien.

De huidige burgemeester van deze plattelandsgemeente, Patricia Simoni, kent Lina persoonlijk. “Het klopt dat de route die ze nam van haar huis naar het station in een gebied ligt waar niet al te veel huizen staan en waar niet zo veel verkeer is. Maar we zijn het gewend om drie kilometer naar het station te lopen zonder dat daar vragen bij moeten worden gesteld.”

De zoekacties die sinds zaterdag in de omgeving zijn uitgevoerd, hebben niets opgeleverd. Vandaag gingen ze verder. Een ploeg van zeven duikers uit Straatsburg begon rond 14 uur aan een onderzoek van twee vijvers, waaronder de visvijver van Breux. Die ligt langs het fietspad waarover Lina zaterdag zou zijn gewandeld.

Volgens de beheerder waren zaterdag vanaf 6 uur in de ochtend al drie vissers ter plaatse. Zij hebben het meisje niet gezien, terwijl ze haar de voorbije dagen wel hadden opgemerkt wanneer ze passeerde.

In de loop van de dag zullen vijftien leden van de gendarmerie nogmaals het gebied uitkammen.

Paard dat uit sloot werd gered, overlijdt later na tweede val

Zien: dochter Marco Borsato poseert in pikante lingerie