in ,

Hamburger fans opgelet! Burgers met wormen nu officieel te koop

Als het aan Europa ligt storten we ons vanaf nu massaal op de gedroogde gele meelworm. De eerste van wellicht een hele reeks insecten die door Brussel officieel geschikt is bevonden voor (menselijke) consumptie.

Het proteïnerijke beestje kan als snack worden genuttigd of als toevoeging in voedingsproducten als beschuitjes of pasta’s. In dat laatste geval moet dat wel duidelijk op de verpakking worden vermeld.

Voor Brussel is er weinig nieuws onder de zon: miljoenen mensen over de hele wereld eten al dagelijks insecten, de FAO – een VN-organisatie – beveelt ze aan als gezond, voedzaam en rijk aan vetten, proteïnes, vitamines, vezels en mineralen.

Daarna is ook de Europese Voedselveiligheids Autoriteit (EFSA) er nog eens overheen gegaan met een stevig onderzoek.

Lees ook  Ken je ze nog van ‘Striptease’? Demi Moore is 59, maar ziet er nog altijd geweldig uit in bikini (foto’s)

Vandaag stemden de lidstaten in, en dat maakt de weg vrij voor de Europese Commissie om de komende weken alles in orde te maken voor de marktintroductie.

Die trouwens ook helemaal past in grote nieuwe Brusselse projecten als de ‘green deal’ (voor een beter klimaatbeleid) en de ‘farm-to-fork’-strategie.

Insecten vermenigvuldigen zich snel, hebben geen water of vruchtbare landbouwgrond nodig en helpen mee voedselverspilling tegen te gaan.

Regulering onder het nieuwe ‘Novel-food’-programma was ook om nog een andere reden nodig. Insecten als snack waren al op de markt en vielen volgens het Europese Hof van Justitie (in een arrest van vorig najaar) niet onder de voedingswaren waarvoor op dat moment een voorafgaande markttoestemming vereist was.

Lees ook  Tom nodigt al zijn ex vriendinnen uit voor een ‘gezellig’ WhatsApp groepsgesprek

Nu is die wel verplicht en geldt voor insecten die als snack al op de markt waren een overgangsregime, in afwachting van de afronding van het EFSA-onderzoek.

Daarvoor is de gedroogde gele meelworm dus als eerste met vlag en wimpel geslaagd.

Economisch zal de nieuwe trend – insectensnacks, of in poedervorm toegevoegd aan bakdeeg of pasta – niet meteen potten gaan breken, erkent ook Brussel, maar het zou ook niet goed zijn het insect als onderdeel van het dagelijkse voedsel helemaal uit te vlakken: bij de EFSA liggen al elf andere insecten onder de microscoop voor een veiligheidsonderzoek.

Hoe een juf in een Chinees martelkamp belandde (en naar hier ontsnapte)

Paul vreest vrouw te pletten tijdens s*ks en valt honderden kilo’s af