in

Vlinderrots hersteld na twee keer vernield te zijn: ‘Huilende en razende nabestaanden’

Tot twee keer toe werd het monument voor moordslachtoffers in Hoorn vernield. Vandaag plaatsen nabestaanden samen vlinders met namen van dierbaren terug waar ze horen.

Ineens stond-ie daar, in de rechtbank, om zijn proces toch bij te wonen: de man die de vlinderrots in Hoorn vernielde en daarbij werd betrapt. Het overviel Wanda Beemsterboer, die had gedacht dat hij niet meer zou komen. Nu hij er wel was, deed hij haar enorm denken aan de moordenaar van haar dochter Nadine, met dat korte haar en kleine postuur. ,,Het was heel heftig, heftiger dan ik had gedacht. Het wierp me terug naar de rechtszaak tegen Nadines moordenaar.”

Weer
Daar zat ze weer, haar man Jacques aan haar zijde, te kijken naar de rug van een man voor de rechter. In 2007 was die van de ex-vriend van haar dochter. Nu van een verwarde man, die in mei betrapt werd toen hij het monument met daarop ook de naam van Nadine vernielde. De politie vertelde hem na de eerste vernieling wat hij had gedaan, waarom die vlinderrots daar staat, in Hoorn, met erbij een bordje: ‘Geweld eindigt waar respect begint’. Binnen 48 uur werd het weer toegetakeld, slechts één vlinder bleef achter.

De impact is enorm, vertelt Wanda, die het monument tot stand bracht. ,,Ik schrok zelf enorm toen ik op dinsdagochtend om 08.30 uur een telefoontje van de politie kreeg.” De vlinderrots in haar oude woonplaats was een plek waar ze haar dochter zo vaak herdacht, met een bloemetje of een kaarsje. Altijd als ze in Hoorn is, gaat ze er langs, om de naam van Nadine te zien tussen al die andere van mensen die zo gemist worden. ,,Voor sommige mensen is het de enige plek. Zo is een vlinder voor een zoon van wie het lichaam nooit is teruggevonden. Niet iedereen heeft een urn, of een graf.” Wel een vlinder dus. Althans, voor ook die verdween. ,,Dat komt zo hard aan. Weer therapie, weer dat verdriet van weleer. Sommige nabestaanden had ik huilend aan de telefoon, anderen waren razend.”

Lees ook  Bridget Maasland stopt met haar werk na verschrikkelijk nieuws

Steun
Maar uiteindelijk zochten ze weer steun bij elkaar, met elkaar. Al snel kwamen nabestaanden samen, om een hart van lichtjes om het monument te plaatsen. Er kwam een crowdfundingsactie om de vlinderrots te kunnen herstellen. ,,Dat leverde bijna 7000 euro op. Genoeg om de rots nog jarenlang te onderhouden.” Samen volgden ze – deels op afstand – ook de rechtszaak tegen de dader en werden ze net zoals Wanda soms teruggeworpen in de tijd, waarin de moordenaars van hun dierbaren terechtstonden. Net zoals toen wilden velen er bij zijn, om te weten hoe het nu precies zo ver kon komen.

Volgens de dader zorgden zijn depressieve gevoelens ervoor dat hij vlinders vernielde en weghaalde, en flessen stuksloeg. Er kan niet bewezen worden dat hij ook de tweede keer toesloeg, bijna meteen nadat hij werd vrijgelaten uit het politiebureau. Maar Wanda kan zich niet voorstellen dat hij dat niet was. ,,Zelf zegt hij dat hij een nacht in het bureau bleef, maar de politie zegt dat hij na een paar uur is vrijgelaten. Zeven jaar is het goed gegaan. Er zitten bij het station, waar de rots staat, wel eens dronken jongeren, maar niemand kwam er ooit aan. En nu twee keer in zo’n korte tijd, waarbij allebei de keren dezelfde kapot gegooide flessen werden gevonden. Voor de rechtszaak waren we erg mild, ook omdat het gaat om een verwarde man, die hulp nodig heeft. De rechtszaak, waarbij hij heeft gelogen en een strafblad van zes kantjes bleek te hebben, veranderde dat wel.”

Lees ook  Ongekende prijsverhogingen energie: vanaf 1 oktober is nieuw contract honderden euro's duurder

Helen
Maar vandaag is het tijd om te helen. Samen zullen de nabestaanden vlinders terugplaatsen op de rots, waarbij de namen van alle omgebrachte slachtoffers uit Noord-Holland worden voorgelezen. Zes verdwenen vlinders werden in een plastic zak in een struikgewas in Alkmaar gevonden. Nog eens zes werden door de brievenbus van de politie in Almere gedaan. Doordat een agent een naam herkende, begreep hij dat het niet om zomaar iets ging en kregen nabestaanden ze terug. Nadines vlinder bleef weg, maar vandaag zal haar naam weer op het monument te zien zijn. Op de plek waar die hoort.

De dader die hem weghaalde, heeft een voorwaardelijke celstraf van een maand gekregen, met een proeftijd van twee jaar. Wanda hoopt maar dat die straf hem weghoudt, maar heeft voor de zekerheid toch gevraagd of de camera die vlakbij staat ook gebruikt kan worden om het monument extra in de gaten te houden.

Nederlandse hond met epilepsie blijkt genie: ‘Ze kan 140 speeltjes bij naam herkennen’

Ex-politieman beschuldigd van misbruik vier jongetjes: ‘Hij zat in mijn onderbroek of het een grabbelton was’