in

Video: Heftige beelden tonen gedwongen uitzetting Syriër op Schiphol

MiGreat, een migratieorganisatie, heeft videobeelden vrijgegeven van een gedwongen uitzetting van een Syrische asielzoeker in Nederland. De beelden laten zien hoe de man, die we voor dit artikel ‘Joost’ noemen, hardhandig vastgebonden wordt op vliegtuigstoelen terwijl hij herhaaldelijk roept dat hij geen lucht krijgt.

Op 20 mei werd Joost op een vlucht naar Bulgarije gezet, het land waar hij aanvankelijk als asielzoeker geregistreerd stond. Joost beweert dat hij in Bulgarije mishandeld is, waardoor hij naar Nederland vluchtte.

Volgens de Dublin-verordening van de EU moet een asielzoeker de procedure doorlopen in het land waar hij als eerste geregistreerd staat. Nederland had zes maanden de tijd om Joost terug te sturen naar Bulgarije. Op de laatste dag voor het verstrijken van deze termijn werd hij vanaf Schiphol uitgezet.

Lees ook
Bedrijf wil werknemer ontslaan die één volledige dag per week op het toilet zit

‘Zuurstof!’
Een medewerker van MiGreat en een sympathisant gingen aan boord van het vliegtuig in een poging de uitzetting te voorkomen. Hun videobeelden tonen Joost, vastgebonden en met zijn mond dichtgehouden, terwijl hij “Zuurstof, zuurstof, zuurstof!” schreeuwt.

De arts die aanwezig was om Joost te begeleiden, verklaarde dat de medewerker rustig kon blijven zitten en dat er niets aan de hand was. “Deze meneer gaat gewoon naar het buitenland. Zodra we in de lucht zijn, is het over, want ze weten dat dit het enige moment is om zich te verzetten,” zei de arts. Na 45 minuten werd MiGreat uit het vliegtuig verwijderd.

Toch Asielaanvraag
Eenmaal terug op het vliegveld zagen de medewerkers drie ambulances naar het vliegtuig rijden. Later bleek dat deze voor Joost waren. Hij beweerde geslagen te zijn en zijn bewustzijn te hebben verloren, waarna hij naar het ziekenhuis werd gebracht.

Lees ook
John zat drie jaar vast omdat hij een aapje wilde stelen uit de dierentuin voor zijn vriendin

Die avond werd Joost ontslagen uit het ziekenhuis en de volgende dag mocht hij het vreemdelingendetentiecentrum verlaten. Omdat de zes maanden inmiddels waren verstreken, is hij naar Ter Apel gegaan om zijn asielprocedure voort te zetten.

Passagiersvluchten
Door het delen van de beelden wil MiGreat aantonen dat uitzettingen soms gewelddadig verlopen en dat dit op passagiersvluchten gebeurt, waar iedereen getuige kan zijn. “Het kan jou ook gebeuren,” zegt directeur Roos Ykema tegen Hart van Nederland. “Als iemand zich niet verzet, heb je het misschien niet eens door.”

De Koninklijke Marechaussee heeft aan het AD laten weten dat de begeleiding van de Syriër op ‘reguliere wijze’ is verlopen. “Fixeren en het gebruik van geweld wordt enkel toegepast wanneer dit noodzakelijk is en als het doel niet op andere wijze te bereiken is. Dat komt wel eens voor. Het uitgangspunt is dat we iedere begeleiding zo humaan, professioneel en veilig mogelijk uitvoeren,” aldus de woordvoerder tegen de krant.

Man (81) Rijdt Voetgangers Aan: Vrouw (81) Overleden

Beschonken bestuurder (20) rijdt vrouw dood in Emmeloord