in

Verwarde fotojournalist (38) schoot op agenten met afgepakt dienstwapen: ‘Niemand zag dit aankomen’

De verwarde persfotograaf (38) die twee agenten neerschoot, deed dat met een dienstwapen van een van de agenten, dat hij wist af te pakken.

Dat verklaren meerdere getuigen die woensdagavond bij het schietincident in de De la Reystraat in Dordrecht aanwezig waren. ,,De situatie escaleerde uit het niets. Helemaal níemand zag dit aankomen.”

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat het inderdaad een van de scenario’s is die het onderzoeksteam, op basis van getuigenverklaringen, onderzoekt.

En dat er ‘een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ is dat er met het dienstwapen is geschoten door de verdachte.

,,Maar 100 procent zeker weten wij dat niet. Daar doet de Rijksrecherche onderzoek naar.

Samen met de forensische opsporing, die speciale wapendeskundigen in dienst heeft”, aldus woordvoerder Mark van der Wel.

”Die agent heeft haar leven gered. Het is een absolute held”
– Ooggetuigen

Ook is volgens het OM niet bekend of het wapen eerst op de grond viel en toen is opgepakt, of dat het uit de holster is gehaald die bevestigd zat aan de riem van een van de agenten.

Volgens meerdere ooggetuigen is dat echter zonneklaar: ,,Het wapen werd uit zijn riem getrokken. En dat gebeurde snel en doelgericht. Alsof die man heel goed wist wat-ie deed.”

 

Het onderzoek naar wat er woensdag precies is gebeurd, is nog in volle gang. Vrijdagochtend is het huis van de 38-jarige persfotograaf, in een portiekflat in de Christiaan de Wetstraat in Dordrecht, minutieus doorzocht door een groep rechercheurs.

Dozen met spullen werden daarbij naar buiten gedragen. Op de gang was nog enigszins te zien wat het prille begin was geweest van de ‘overlast in de straat’, die na een paar minuten ontaardde in een grote schietpartij een paar straten verderop.

Een plafondplaat voor de deur van de verdachte, op de gang, is er met grof geweld uit gekomen, getuige de resten op de grond. Daarvoor zou de verdachte naar verluidt ook ‘zijn appartement overhoop hebben gegooid’.

Lees ook  Koppel dumpt pasgeboren baby op vuilnisbelt nadat moeder haar wurgde met BH-bandje

Het escaleerde snel en plots
De fotojournalist is vervolgens op de straat voor zijn huis tegen auto’s aan gaan trappen. Een van de buren belde de politie.

Nog voordat die er was, was de verdachte al gevlogen. Via de Anthonie Camerlingstraat zwalkte hij – want volgens ooggetuigen was hij niet alleen overduidelijk verward, maar ook dronken – richting de Toulonselaan, om uiteindelijk in de De la Reystraat uit te komen.

Daar was volgens ooggetuigen op dat moment al een andere ‘overlastsituatie’ gaande die werd afgehandeld, vandaar dat er al handhavers in de straat stonden. De politie kwam daar even later ook bij.

De persfotograaf hield zich volgens de ooggetuigen even op bij een oude ambulancebus – duidelijk omgebouwd en gebruikt voor andere doeleinden – die in de straat geparkeerd stond.

,,Hij riep almaar dat er een gewond meisje in lag dat naar het ziekenhuis moest worden vervoerd. Dat was duidelijk onzin, hij kwam daar net aanlopen en die bus was niet van hem.

Hij had overduidelijk waanbeelden. Vroeg steeds om de sleutels van de auto’s van mensen, om dat ingebeelde meisje naar het ziekenhuis te kunnen vervoeren.”

Op een gegeven moment zou hij zich hebben aangesloten bij een groep mensen die al op straat stond vanwege die andere overlastsituatie.

,,Daar heeft hij gewoon nog een sigaretje staan roken.” Vlak daarna escaleerde de situatie totaal onverwacht, weten de ooggetuigen die ook in de straat wonen en de kogelgaten nog in hun muren hebben zitten.

,,Hij kroop plotseling in een zwarte auto die helemaal niet van hem was. Twee Poolse mannen, die wél eigenaar waren van die auto, riepen toen in het Engels: ‘Ga eens uit mijn auto!’

Een van de agenten liep ernaartoe, sommeerde hem eruit te gaan. De verdachte deed dit uiteindelijk, maar terwijl hij uit de auto stapte, wist hij het wapen van de agent te ontfutselen.

Lees ook  Man slaat kat Tommie dood met een hamer: ‘Sorry, maar hij had geen bandje om’

Het kwam compleet uit het niets, want de overlast was al gesust. De sfeer was er hélemaal niet naar.”

Er klonk: ,,Hij heeft m’n wapen!” Daarna vlogen de kogels in het rond. De buurtbewoners op straat lieten zich direct vallen toen de eerste schoten klonken.

Ze scholen voor het geweld achter geparkeerde auto’s. Eén agent werd volgens de ooggetuigen in zijn been geraakt.

Een andere politieagent zou ‘heldhaftig’ op een vrouw zijn gedoken, die zich verstopte achter een van de auto’s. Om haar te beschermen.

Vlak nadat hij haar vanuit die penibele situatie naar haar huis had weten te loodsen, kreeg hij een kogel in zijn wang. ,,Hij heeft haar leven gered. Het is een absolute held.”

”Dit verwacht je toch niet, hier, in deze normaal zo rustige straat?”
– Buurtbewoners de De la Reystraat

Het OM kan het verhaal niet bevestigen, er wordt volgens de woordvoerder nog volop onderzoek gedaan.

Maar dat de verdachte fotojournalist in een auto is gekropen die niet van hem was en dat het daarna escaleerde, is wel een van de scenario’s die wordt onderzocht.

De twee andere voormalige verdachten deden niets strafbaars
De 38-jarige man is nu nog de enige verdachte van de schietpartij, waarbij naast de twee agenten ook een van de twee inmiddels weer vrijgelaten mannen gewond raakte.

Die twee mannen van Poolse afkomst hadden achteraf niets strafbaars gedaan. Zeer waarschijnlijk waren zij de eigenaar van de auto waar de fotojournalist plotseling instapte.

De bewoners van de De la Reystraat moeten nog bekomen van het heftige schietincident. ,,Dit verwacht je toch niet, hier, in deze normaal zo rustige straat?”

Waarschijnlijk wordt de verdachte fotojournalist maandag voorgeleid, dan wordt besloten of hij langer wordt vastgehouden of niet.

Heb jij last van stank & maden in je vuilnisbak / container? Met deze handige hacks heb je er geen last meer van!

Biologische vader Sarah van Soelen haalt uit naar zijn dochter: ‘niet te geloven…’