in

Verstekeling dood aangetroffen in landingsgestel vliegtuig op Schiphol

Op luchthaven Schiphol is vandaag een verstekeling aangetroffen in het landingsgestel van een KLM-toestel. De man heeft de vlucht niet overleefd.

Het toestel was vertrokken uit Lagos (Nigeria), de tweede grootste stad van Afrika. Een vlucht van ruim zes en een half uur, zo’n 7000 kilometer. Het vliegtuig maakte meerdere omzwervingen voor het landde op Schiphol. Het deed ook Canada aan. Het is daardoor nog niet duidelijk waar de man aan boord is geklommen.

Er wordt verder onderzoek gedaan. Er is in ieder geval geen sprake van een misdrijf, laat een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee weten. Het slachtoffer is vermoedelijk aan de gevolgen van onderkoeling overleden.

Lees ook
Mijn vriend liet me 21 keer in één dag een hoogtepunt bereiken, vertelt 27-jarige Abby

Het komt zo af en toe voor dat er mensen aangetroffen worden in de wielkast van een toestel. ,,Er wordt ook weleens iemand levend uitgehaald, maar vaak kent het een verkeerde afloop gezien de sterke daling van de temperatuur in de lucht’’, laat de woordvoerder weten. Op lange vluchten wordt het -50 graden en zit er te weinig zuurstof in de lucht om te kunnen overleven.

Verbazingwekkend
Mensen verstoppen zich soms in de ruimten van het landingsgestel van een vliegtuig om op die manier een ander land binnen te komen. Twee jaar geleden werd er ook in april op een maandagmiddag een overleden man gevonden in de wielkast van een vliegtuig op Schiphol. Ook dat toestel was vertrokken uit Lagos (Nigeria).

Lees ook
Klopt het dat Nederlandse mannen hun reet niet wassen?

Eerder deed zich een vergelijkbaar incident voor op Maastricht Aachen Airport. Een 16-jarige jongen uit Kenia zat toen verstopt in het landingsgestel van een vliegtuig dat van Londen naar Maastricht Aachen Airport vloog. De tiener werd met zware onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht en heeft in Nederland asiel aangevraagd. ,,Het blijft verbazingwekkend hoe hij deze reis heeft kunnen maken en dat hij het overleefde,” vertelde een woordvoerder toen.

Eruit gevallen
Volgens luchtvaartspecialist en oud-piloot Benno Baksteen zijn er wel meer gevallen bekend van verstekelingen die in vliegtuigen aangetroffen worden, onder meer in Engeland en Tokio. ,,Soms vallen de verstekelingen eruit, omdat ze zich niet meer vastklampen als ze overleden zijn,” zei Baksteen eerder.

Amanda is 24/7 opgewonden: “ben te geil om te rijden”

Man overlijdt nadat hij in water valt met grasmaaier