in

Verkoper lachgas moet Amsterdam boete van miljoen euro betalen

Het bedrijf Ufogas van voormalig lachgasverkoper Deniz Üresin moet een boete van 1 miljoen euro betalen aan de gemeente Amsterdam.

De gemeente mag de dwangsom opleggen omdat het bedrijf op straat lachgas verkocht zonder vergunning, zegt de rechtbank.

De gemeente legde Üresin in oktober 2019 een boete van 100.000 euro op, nadat hij gesommeerd was te stoppen met de verkoop.

Maar Üresin ging er gewoon mee door, waarna het bedrag vanwege meerdere overtredingen werd opgehoogd tot in totaal 1 miljoen euro. Ufogas spande daarop een zaak aan.

‘Alleen bezorgen’
Ufogas bood op straat en online lachgas aan. Normaal gesproken is daar een vergunning voor nodig, maar Üresin beweerde dat hij die niet nodig had omdat hij juridisch gezien alleen een bezorger was.

Lees ook  Het is al koud, en het wordt nog kouder: 'HELE WEEK SNEEUW!'

De rechtbank is het met de gemeente eens dat er sprake was van ‘venten’, ambulante straathandel. Dat is zonder vergunning verboden.

Omdat het bedrijf doorging met venten, mag de gemeente het totaalbedrag van 1 miljoen euro invorderen. Üresin zegt in een reactie tegen AT5 dat hij in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.

180 graden gedraaid
Üresin gaf onlangs aan dat hij intussen is veranderd in een fervent tegenstander van lachgas. Hij noemt het nu ‘vergelijkbaar met heroïne’ en helpt de gemeente en de politie met voorlichting geven aan jongeren.

Lees ook  Dreigende situatie bij winkelcentrum De Ridderhof: agenten in kogelwerende vesten, helikopter boven de stad

Amsterdam gaat straatdealers harder aanpakken
Amsterdam gaat harder optreden tegen straatdealers. Burgemeester Femke Halsema neemt samen met de politie en het Openbaar Ministerie een aantal maatregelen die de aantrekkingskracht van de binnenstad op jonge drugsdealers moet verminderen.

Zo komt er onder meer een gebiedsverbod voor dealers die zich ‘hinderlijk ophouden bij gebouwen’, waardoor de politie effectiever en sneller kan optreden.

Ook moeten verdachten in de toekomst sneller voor de rechter verschijnen door een slimmere en gerichtere inzet via het strafrecht.

Daarnaast komt er een test waarbij kwetsbare overlastplegers een zorg- of hulpaanbod krijgen.

Jongen (12) uit livestream Wahib: ’Ik heb een paar dagen niet gegeten’

Daarom wil de poes mee met je naar het toilet – het is meer dan je denkt