in

Veel slachtoffers Jeugdzorg krijgen 5000 euro: ‘Te weinig voor wat mij is aangedaan’

Slachtoffers van mis bruik en geweld in de jeugdzorg hebben zich massaal gemeld voor een tegemoetkoming van 5000 euro van de Overheid.

Het bedrag zou een erkenning moeten zijn van het leed dat hen is aangedaan. Maar slachtoffers -die soms jarenlang zijn mishandeld- vinden het bedrag bij lange na niet genoeg.

Het bedrag van vijfduizend euro zou een erkenning moeten zijn van het leed dat de slachtoffers jarenlang is aangedaan.

Voor sommigen is dit een mooie tegemoetkoming, omdat ze helemaal geen erkenning meer hadden verwacht. Andere slachtoffers vinden het bedrag veel te laag.

Harde klappen
Nouri Buyukbas (25) heeft vanaf zijn vijftiende in een Jeugdzorginstelling gezeten waar hij dagelijks werd mishandeld.

Hij is zonder kleding in de isoleercel gegooid, zat dagenlang zonder eten en kreeg harde klappen.

“Ik ging te weinig naar school en daarom hoorde ik volgens Jeugdzorg niet meer thuis te wonen”, vertelt Nouri aan Hart van Nederland.

De instelling waar Nouri zat, vond hem naar eigen zeggen lastig: “Omdat ik na alle slechte dingen die er gebeurde een klacht indiende.

Ik werd bijvoorbeeld dagelijks gewurgd. Uiteindelijk kwam ik erachter dat ik met mijn klachten bij een commissie terecht kon. Toen wilden ze me snel weg hebben.”

Op zijn achttiende is Nouri dan ook naar huis gestuurd omdat hij volwassen was en zijn subsidie werd stopgezet.

Lees ook  Vermiste Martina (20) dood gevonden op Zuiderstrand in Den Haag

“En dan laten ze je los, zonder begeleiding en stabiele omgeving en met emotionele schade.”

Tegemoetkoming
Met dit verhaal kon Nouri het afgelopen half jaar terecht bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Op basis van zijn ervaringen en die van anderen, is besloten hem de tegemoetkoming van vijfduizend euro toe te kennen.

Medewerkers van het Schadefonds horen veel heftige verhalen vanuit de Jeugdzorg. Maar veel kunnen ze er niet mee.

“We mogen de gegevens die we ontvangen alleen gebruiken voor het doel waarvoor ze verstrekt zijn.

Maar als we dingen horen die niet in de haak zijn of niet door de beugel kunnen, dan wijzen we de aanvrager zeker op de mogelijkheid tot aangifte of contact met de Inspectie”, vertelt Monique de Groot, directeur van het Schadefonds.

‘Vier jaar dagelijks last’
Het Schadefonds heeft vanwege de grote hoeveelheid aanvragen extra handjes moeten inzetten om iedereen zo goed mogelijk te kunnen helpen.

“We hebben acht extra mensen ingezet en het kan zijn dat dit er nog meer worden.” De Groot hoort veel dankbaarheid van aanvragers.

“Dat ze na al die jaren nog een tegemoetkoming krijgen. Maar ook dat ze hun verhaal kunnen doen en dat ernaar wordt geluisterd.”

Er zijn ook slachtoffers die het bedrag van vijfduizend euro niet begrijpen, zoals Nouri: “Het is een te laag bedrag voor wat ik heb meegemaakt.

Lees ook  Kinderen op basisschool nu groep met meeste positieve testen

Het is twee maanden salaris voor vier jaar dagelijks last. Onmacht, angst, zelfmoordgevoelens. Ik wil het daar eigenlijk niet over hebben, maar het is wel waar.”

‘Niet te begrijpen’
Mike Eggink is oprichter van Stichting Jeugdzorg Slachtoffers Nederland. Een lotgenotengroep waarbij nu zo’n driehonderd slachtoffers bij zijn aangesloten.

Ook heeft Mike zelf jarenlang te maken gehad met mishandeling in de Jeugdzorg. “Als je slachtoffer bent en er is jou jarenlang als individu geweld aangedaan, is het niet te begrijpen dat dit wordt afgedaan met een standaard bedrag van vijfduizend euro.”

Volgens Mike zijn er misschien gevallen waarbij die vijfduizend euro een mooi bedrag is, omdat er bijvoorbeeld bijna geen dossier is om aan te tonen.

“Maar in een heleboel gevallen zijn die jeugdzorgdossiers honderden pagina’s lang. En dat een ander dan bepaalt dat jouw leed niet meer waard is, dat kan gewoon niet.”

Omdat de tegemoetkoming per wetgeving tot stand is gekomen, kun je er volgens Mike geen bezwaar tegen maken.

“Tenzij je de torenhoge kosten kunt betalen die komen kijken bij een juridische procedure. Want dan wordt je dossier helemaal uitgeplozen. Maar dat geld hebben de meeste mensen niet.”

Vrouw op krukken onderuit getrapt en bespuugd in Delft

Vrouw rijdt ventje (9) aan, paait hem met tien euro en laat hem huilend achter