in

Vanuit je auto fruitresten in de berm gooien, mag dat?

Het lijkt zo onschuldig: achter het stuur een appeltje gegeten en het restant in de berm gooien, voor de vogels. Maar mag dat eigenlijk wel, vraagt lezer Laura van Luin zich af. Onze auto-expert Niek Schenk geeft antwoord.

Vraag: ‘Nadat ik deze week in de auto een appel had gegeten, gooide ik het klokhuis via het autoraampje in de berm. Terug naar de natuur, dacht ik. Maar mag dat wel?’

Lees ook
Meisje (16) neergestoken in Hulst, 14-jarige jongen opgepakt

Autoredacteur Niek Schenk antwoordt: ‘Nee, dat mag niet. De wet schrijft duidelijk voor dat je geen afval mag achterlaten waar het niet hoort. En daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen fruit of ander afval. Je kunt hier een bekeuring voor krijgen.

Het verschilt natuurlijk wel in hoeverre je het milieu belast. Een appel zal niet zo heel lang blijven liggen, maar het duurt bijvoorbeeld wel twee jaar voordat een bananenschil door de natuur is afgebroken. En een sigarettenpeuk blijft zelfs eeuwig liggen.

U verkoos de berm. Dat lijkt misschien een meer verantwoorde plek dan fruitrestanten zomaar ergens op straat of op de weg slingeren, maar als je restanten van voedsel op plekken bij het verkeer achterlaat zullen dieren die gaan opzoeken en eraan wennen dat naast het rijdende autoverkeer voedsel te vinden is. Dit kan leiden tot nog meer doodgereden dieren, wat toch al een probleem is.

Lees ook
Mannen slaan bril en kunstgebit van opa kapot na handbeweging

Verder zie je soms dat automobilisten ook midden op de weg, tussen het overige verkeer iets uit het raam gooien. Zo’n actie kan ronduit gevaarlijk zijn voor de verkeersveiligheid. Een nabrandende peuk of de verpakking van een hamburger: andere weggebruikers kunnen van de schrik gaan remmen of een stuurfout maken, met alle gevolgen van dien. Kortom, houd liever alles bij je in de auto en wacht gewoon tot je bij een afvalbak komt.’

Keeper FC Engelen overleden na botsing op het veld

Gevalletje karma: Dief verongelukt 20 minuten na plofkraak