in

Vader, moeder en dochter levend onder puin vandaan gehaald na gasexplosie in Oldenzaalse woning

De vader, moeder en dochter van een gezin uit Oldenzaal zijn maandag gewond geraakt bij een gasexplosie in hun woning.

Het huis werd door de klap volledig verwoest. Moeder en dochter konden al snel worden bevrijd, de vader van het gezin werd rond 13.30 uur vanmiddag onder het puin vandaan gehaald.

Hij verkeert niet in levensgevaar. Ook een monteur die bij de woning aan het werk was, raakte gewond.

Het huis stortte rond 09.45 uur vanochtend in door een gasexplosie, veroorzaakt door het raken van een gasleiding bij het plaatsen van een laadpaal.

De monteur is in shock naar het ziekenhuis gebracht, aldus een woordvoerder van de brandweer. In het huis aan de Hoefsmid woont een gezin van vijf personen. Vader, moeder en één van de dochters waren tijdens de explosie in de woning.

De moeder en een dochter zijn vanochtend door de hulpdiensten al onder het puin vandaan gehaald en door traumaheli’s naar het ziekenhuis in Enschede gebracht.

Lees ook  Meisje (15) moet volgens woeste vader gratis werken, Jumbo voelt zich ‘aan schandpaal genageld’

De vader van het gezin lag toen nog onder het puin. De hulpdiensten hadden wel contact met de man.

Met hulp van teams van Specialisme Technische Hulpverlening (STH), die zijn uitgerust met speciaal gereedschap en materieel om de bouwconstructie te stabiliseren, hebben ze rond 13.30 uur vanmiddag ook de man onder het puin vandaan kunnen halen.

De moeder, dochter en een monteur zijn lichtgewond geraakt, alle slachtoffers zijn in het ziekenhuis, meldt burgemeester Patrick Welman.

In de loop van de week wordt er meer bekend over de exacte oorzaak van de explosie, aldus de burgemeester.

Welman vertelde verder ‘ontzettend blij en opgelucht te zijn dat de bewoners en de monteur die aan het werk was, buiten levensgevaar zijn’. Hij noemt het ‘een wonder’ dat iedereen levend de woning uit is gekomen.

Omliggende huizen werden na het instorten uit voorzorg ontruimd. Naar verwachting kunnen de bewoners vanavond allemaal weer naar huis

. Voor omwonenden wordt maandagavond ook een bijeenkomst georganiseerd, waar mensen hun verhaal kunnen delen. De burgemeester zal daar ook bij zijn.

Lees ook  Vaccinatie- en herstelbewijs straks korter geldig, behalve na booster

Reddingsactie
De vader was tijdens de reddingsactie aanspreekbaar, maar had het erg koud. Met warmwaterkruiken van buurtbewoners werd hij warm gehouden. Hij is inmiddels ook naar het Medisch Spectrum Enschede gebracht.

De zoon van het gezin was op het moment van de explosie buiten het huis en is vanochtend naar het ziekenhuis gebracht.

Het is onbekend of hij gewond is geraakt. Buurtbewoners zagen dat hij in shock was. Het vijfde gezinslid, een dochter, woont niet meer thuis en was niet in de woning aanwezig.

Speurhonden
Teams van Specialisme Technische Hulpverlening (STH) waren aanwezig voor de reddingsactie.

Deze teams zijn uitgerust met speciaal gereedschap en materieel om de bouwconstructie te stabiliseren en een veilige weg uit het puin te creëren.

Er worden ook speurhonden ingezet, maar dat is volgens Wendy Franke, woordvoerder van Brandweer Twente, puur uit voorzorg. Signalen dat er nog meer personen onder het puin liggen zijn er op dit moment niet.

Moeder redt zwaar verbrand haar zes kinderen uit hun brandende woning

Drama in Waddinxveen: echtpaar dood aangetroffen in woning