in

Utrechter dacht dat hij mocht trouwen met ‘Kristina’ (17), maar werd opgelicht voor 1,7 miljoen euro

Een Utrechter dacht de vrouw van zijn dromen aan de haak geslagen te hebben, maar in plaats van de beloofde trouwerij werd hij voor 1,7 miljoen euro opgelicht.

Het slachtoffer zou beloofd zijn te mogen trouwen met een, toen hij haar leerde kennen, nog minderjarige vrouw. Zijn schoonfamilie bleek echter een oplichtersbende die op geld uit was.

In 2019 kwam het slachtoffer via datingsite Badoo in contact met ‘Kristina’, een destijds 17-jarig meisje.

De beoogde bruidegom werd snel opgenomen in haar familie. Hem werd beloofd dat hij met haar zou mogen trouwen zodra ze meerderjarig werd.

Bedreigen, afpersen en mishandelen
Negen maanden lang werd de man betrokken bij het leven van de familie. Hij woonde ook periodes bij hen in Leersum en Utrecht.

Hem werd steeds vaker gevraagd dingen te betalen, onder andere voor het voorgenomen huwelijk.

Lees ook  ‘Misbruik jonge meisjes door Marco Borsato komt boven water’

In een aantal maanden tijd heeft het slachtoffer zo bijna zijn gehele vermogen aan deze personen afgestaan.

De schade bedraagt 1,7 miljoen euro aan geld en goederen. Waaronder een groot aantal goudstaven en Rolex-horloges die hij in die periode kocht in Antwerpen, en gedwongen moest afstaan aan de familie.

Ook moest hij tienduizenden euro’s bijdragen aan een villa in Italië. Het vragen veranderde in de loop der tijd in eisen, bedreigen en afpersen. De man werd daarbij ook mishandeld.

Toen hij weigerde de huur te betalen voor een woning in Leersum werd hij met een hakbijl bedreigd.

Ging hij onderweg met zijn wannabee-schoonfamilie naar casino’s, hotels of etentjes, dan draaide hij op voor de rekeningen.

Ook werd hij gedwongen zijn huis in Kampen te verkopen en de opbrengst over te maken naar een Belgische bankrekening.

Lees ook  Naar Turkije voor grotere billen: ‘Cash afrekenen en verdoofd risico’s tekenen’

Toen de bedreigingen met geweld erger werden, wist het slachtoffer zich uit de familie los te werken en deed hij aangifte.

Familie aangehouden
Het onderzoek van de recherche leidde vlak voor de zomer van 2019 naar enkele woningen in de Waalstraat en de Melissekade in Utrecht. Tijdens doorzoekingen werden onder andere dure horloges en administratie gevonden.

In de afgelopen maanden zijn in totaal acht verdachten aangehouden, waarvan er twee in voorlopige hechtenis zitten.

Alle verdachten hebben een (familie) relatie met elkaar en zijn tussen de 19 en 44 jaar oud. Afgelopen maandag hield de politie een voorlopig laatste verdachte in deze zaak aan, een vrouw van 32.

Bij de pro forma-zitting woensdag moesten een 44-jarige Utrechtse vrouw en een 43-jarige Utrecht zich voor de eerste maal verantwoorden. Zij kregen te horen dat hun hechtenis wordt verlengd.

Sidney Keuben door misdrijf om het leven gekomen, vriend Wesley L. aangehouden

Het gaat heel slecht met gezondheid Monique Westenberg (43)