in

Twee coronapatiënten overleden na stroomstoring ziekenhuis: ‘Mijn oom heeft onnodig geleden’

Na een stroomstoring in het MUMC in Maastricht zijn twee coronapatiënten overleden. De oom van Kizzy Magdelijns (41) is een van hen.

“Door de stroomstoring kon mijn oom het gevecht niet meer winnen. Hij heeft gecrepeerd.” Het ziekenhuis laat weten een onafhankelijk onderzoek in te stellen.

Kizzy uit Maastricht is overladen door verdriet. Gistermiddag om 16.00 uur overleed haar lievelingsoom John (67).

“Mijn ouders zijn allebei overleden. Oom John was als een vader voor mij. Een man van wie iedereen hield.”

Verslagen van verdriet
Hoe haar oom is overleden, door die stroomstoring in de nacht van donderdag op vrijdag, is voor haar niet te bevatten, zegt ze. Het nieuws kwam via de Limburger en de Telegraaf naar buiten.

“Die stroomstoring heeft het leven van mijn oom gekost”, zegt Kizzy. “Sinds maandag lag hij op de verpleegafdeling omdat hij heel ziek was geworden door corona.

Direct nadat hij aan het zuurstof lag, krabbelde hij zichtbaar op. Hij maakte weer grapjes, voelde zich weer goed. Hij ging de strijd winnen.”

Maar afgelopen vrijdag – in de vroege ochtend – kreeg de zus van Kizzy een telefoontje. Het ziekenhuis.

“Een arts vertelde ons dat er een technische storing was geweest. En dat mijn oom erg achteruit was gegaan.”

De zus van Kizzy, Cindy, is meteen naar het ziekenhuis gereden. “Het bleek helemaal mis. Zijn zuurstofgehalte was enorm gedaald.

Mijn zus Cindy is daarna geen seconde van zijn zijde geweken. Oom John heeft nog anderhalve dag voor zijn leven gevochten.”

Lees ook  Vandaal leeft zich met karatetrappen uit op levensgrote kerststal: 'Dit is puur geweld!'

Hij is nog een paar keer bij geweest, maar ging het niet meer halen, zegt ze. “Hij heeft zo geknokt en is op een gruwelijke manier overleden. Hij is gestikt in zijn eigen slijm.”

Stroomstoring
Voor Kizzy is het helder: “Door de stroomstoring heeft haar oom een tijd geen zuurstoftoevoer gehad. Dat heeft hem zijn leven gekost.”

Een woordvoerder van het ziekenhuis bevestigde gisteravond tegenover RTL Nieuws dat er inderdaad een stroomstoring is geweest in de nacht van donderdag op vrijdag. Ook bevestigt het MUMC dat twee mensen zijn overleden.

“Er is een stroomstoring geweest en die heeft invloed gehad op de apparatuur. Onder andere de zuurstoftoediening is verstoord geweest”, licht een woordvoerder toe.

Sjeng Wolters
De woordvoerder stelt dat nog moet worden vastgesteld of de overlijdens direct verband houden met de stroomstoring.

De andere persoon die is overleden, is de 76-jarige Maastrichtenaar Sjeng Wolters. Hij overleed diezelfde nacht van de stroomstoring.

“Hij had corona en een dubbele longontsteking”, vertelt zijn kleindochter Christina. “Donderdagnacht kregen we een telefoontje dat opa was gestorven.

Vrijdagochtend gingen we naar het ziekenhuis, en toen hoorden we van de arts dat het ging om een noodlottig ongeluk dat nooit had mogen gebeuren.”

De familie is verslagen en vol ongeloof, zegt Christina, die haar opa beschrijft als een levensgenieter.

Ze hoopt dat ze door haar verhaal te doen in contact komt met eventuele andere familieleden van slachtoffers.

Lees ook  Gemeente Urk onderzoekt ‘heftige’ beelden van jongeren in ‘nazi-kledij’ en gevangene met Jodenster op

“Ik hoop niet dat die er zijn, maar als ze er zijn, dat ze zich melden. Zodat we samen kunnen voorkomen dat dit nog een keer gebeurt.”

Veel vragen
Er zijn nog veel vragen, erkent ook het ziekenhuis. Zoals: waarom werkte de noodvoorziening niet, na de stroomstoring?

“We hebben nu nog geen idee. Ook dat moet meegenomen worden in het onderzoek”, laat de woordvoerder van het ziekenhuis weten.

Ook is onduidelijk hoe lang de storing heeft geduurd, hoeveel apparaten er niet werkten en bij hoeveel patiënten de zuurstofvoorziening tijdelijk heeft gehaperd.

Voor Kizzy maakt dit het ongeloof alleen maar groter. Het enorme verdriet maakt zo nu en dan ook plek voor veel woede. “Ik krijg het maar niet uit mijn hoofd: hoe heeft dit kunnen gebeuren?”

Ze vertelt dat ze verder ook nog niets van het ziekenhuis hebben gehoord. “Opeens kregen we zaterdag te horen dat mijn oom in zijn laatste fase zat.

Een verpleegkundige was er zichtbaar geëmotioneerd onder. Artsen hebben ons na zijn overlijden gezegd dat er onderzoek wordt gedaan naar wat er is precies is gebeurd. Daar moesten we het mee doen.”

Enorm missen
Kizzy overweegt aangifte te doen. “Dat zijn we aan onze oom verplicht.” Ze omschrijft haar oom als vrolijk, lief en behulpzaam.

“Iedereen hier in Maastricht kent hem en houdt van mijn oom. Het is moeilijk om niet van hem te houden. Wat gaan we hem verschrikkelijk missen.”

Nieuwe versoepelingen uitgesteld, ‘daling nog niet voldoende zichtbaar’

‘Ik heb ze snel opgepakt’, Zaid (9) redde meerkoetjes van jongens die ermee overgooiden