in

Turkse Mesut laat hand van onder puin overleden dochter (15) niet los

Het is een beeld dat naar de keel grijpt – één van de vele overigens – en dat dinsdag door veel internationale media wordt gebruikt om de wanhoop, hulpeloosheid, leegte en het verdriet bij de nabestaanden van de slachtoffers in Turkije en Syrië weer te geven.

Persbureau AFP gaf de serie foto’s vrij. Op één daarvan, in de Turkse plaats Kahramanmaras, zien we een man zitten op een berg puin dat eerst een appartementsgebouw was. De man heet Mesut Hancer. Hij draagt een fluorescerende oranje veiligheidsjas. Mesut heeft zijn rechterhand in zijn jaszak, mogelijk tegen de harde koude wind waarvoor de Turkse meteorologische dienst maandag nog waarschuwde. Hij staart voor zich uit.

Lees ook  ’Nederlands stel opgepakt: laat baby achter in Spaanse hotelkamer en gaat uit eten’

Met zijn linkerhand houdt hij een hand vast die vanonder het puin vandaan steekt. AFP weet te melden dat het de hand is van zijn 15-jarige dochter Irmak. Ze ligt nog op haar bed, onder stukken beton, gebarsten ramen en gebroken bakstenen.

Op het moment van de foto zou vlakbij Mesut een reddingswerker met een boorhamer bezig zijn zich een weg door het puin proberen te banen. Ook andere reddingswerkers zoeken naar overlevenden in het gebouw. Op deze foto’s zijn zij niet te zien. Alleen Mesut. Zijn oranje jas steekt af tegen het wit-grijze puin.

Lees ook  Chloe (16) en vriendin sterven in auto-ongeluk op weg naar huis

Race tegen de klok
Kahramanmaras ligt in het zuiden van Turkije, iets ten noordwesten van Gaziantep, in het epicentrum van het door de aardbevingen getroffen gebied. Voor reddingsteams is het een race tegen de klok om nog overlevenden uit het puin te halen. Naast een stevige wind, en hier en daar wat sneeuw, speelt vooral de vrieskou een cruciale rol. Ook heeft het gebied te maken met vele naschokken en (delen van) gebouwen die nog op instorten staan. De kans dat mensen het onder het puin overleven verstrijkt met de tijd.

Meer dan 2000 doden bij aardbevingen in Turkije en Syrië

Vermiste Furkan (26) uit Deventer overleden bij aardbevingsramp in Turkije