in

Trombosespecialist: “Wie trombose wil voorkomen, moet zich net wél laten vaccineren”

De zeer zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin, waarbij er een combinatie optreedt van bloedklonters met een verlaagd aantal bloedplaatjes, heeft op geen enkele manier iets te maken met de klassieke bloedklonters of trombose.

Dat zei professor Thomas Vanassche, cardioloog aan het UZ Leuven en vice-voorzitter van de Belgische Vereniging voor Trombose en Hemostase, op de wekelijkse persbriefing van de taskforce Vaccinatie.

“Wie trombose wil voorkomen, moet zich net wél laten vaccineren”, aldus Vanassche schrijft HLN.

Mensen die al een trombose hebben gehad, of daar een hoger risico voor hebben, of bloedverdunners nemen, lopen dan ook geen enkel hoger risico op de zeldzame bijwerking dan anderen, aldus Vanassche.

Volgens hem krijgen hij en collega’s daar veel ongeruste vragen over uit de bevolking, maar er is geen enkele link, zo benadrukt hij meermaals.

“Mensen met een voorgeschiedenis moeten zich absoluut niet ongerust maken: zij lopen géén hoger risico op de sowieso al zeer zeldzame aandoening.”

Lees ook  55 jaar oude mee-eter wordt eindelijk uitgeknepen

Er zijn in het algemeen ook geen gekende risicofactoren zoals leeftijd of geslacht. Wel is de bijwerking voorlopig vooral bij vrouwen onder de 60 geconstateerd, maar dat kan evengoed liggen aan het feit dat er al meer vrouwen dan mannen zijn gevaccineerd, zeker in de actieve bevolking.

0,0006 procent
Op dit moment zijn er over heel Europa en het VK zowat 200 gevallen van tromboses gekend, op een totaal van 34 miljoen gevaccineerde personen, ofwel 0,0006 procent. Daarvan zijn er 18 fatale gevallen gekend.

10 tot 60 procent van de gehospitaliseerde Covid-19-patiënten daarentegen maakt wel een trombose tijdens het ziekteverloop, een veelvoud dus.

“Wie bezorgd is om een trombose, laat zich dus best vaccineren tegen Covid-19″, zegt Vanassche. “Ik kan me geen enkele persoon voorstellen tegen wie ik zou zeggen dat het beter zou zijn om zich niet te laten vaccineren.”

Lees ook  Aannemer sloopt huis terwijl eigenaars op vakantie zijn vanwege openstaande rekening

Er is ook geen enkel argument dat een behandeling of medicijn, zoals aspirine, zou helpen om de zeer zeldzame aandoening te voorkomen, aldus Vanassche nog.

De kans op nevenwerkingen van medicatie die je zou nemen, is sowieso veel hoger dan de kans op de bijwerking van de vaccinatie zelf.

Een link tussen de vaccinatie en de aandoening is wel waarschijnlijk, bevestigt Vanassche nog de boodschap van het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA deze week.

De aandoening is al vaker beschreven na infecties, ontstekingen en auto-immuuntziektes. “De vaccinatie lijkt dan ook een logische trigger.

Maar er is geen directe verklaring voor een link met een bepaald vaccin”, ook niet voor dat van AstraZeneca.

Agent aangevallen bij brand waarbij baby gewond raakte

Buurt in Den Helder is bang na kogelregen: ‘Moeten er eerst doden vallen?!’