in

Tientallen meldingen per dag over opgezette lymfeklieren na boosterprik

Bij het Bijwerkingencentrum Lareb komen elke dag tientallen meldingen binnen van opgezette lymfeklieren na het krijgen van de boosterprik.

En dat is opvallend, vertelt directeur Agnes Kant aan RTL Nieuws. Daarom wordt er op dit moment onderzoek gedaan naar de meldingen.

Het Bijwerkingencentrum Lareb ontvangt momenteel zo’n duizend meldingen per dag van mensen die een reactie krijgen na de boosterprik.

Op sommige dagen is de piek met meldingen nog hoger, tot zo’n 2500 meldingen.

Dat is fors, maar voorlopig is nog niet te zeggen of dat aantal in vergelijking met het aantal mensen dat een prik heeft gehaald, relatief ook veel is.

‘Dit valt echt op’
Wat wel valt te concluderen: er wordt opvallend vaak melding gedaan van opgezette lymfeklieren na het krijgen van de boosterprik.

“Dit valt echt op ja”, vertelt directeur Agnes Kant. “We moeten al die meldingen nog verwerken, maar we krijgen hier zeker tientallen meldingen per dag over op dit moment.

Voor ons is het daarom volstrekt helder dat deze bijwerking op dit moment meer speelt dan tijdens andere vaccinatierondes.”

Lees ook
21 vrouwen die binnen een seconde kunnen transformeren in een monster

Hoe dat komt, is nog niet helemaal duidelijk. Er is wel een mogelijke verklaring, legt Kant uit. “Je immuunsysteem wordt bij deze derde prik echt stevig aangezet.

Dat is natuurlijk de bedoeling, en daarom ook de naam booster. Maar het kan dan voorkomen dat de immuuncellen in je lymfeklieren ook heel actief worden, en dus de lymfeklieren gaan zwellen.”

Steeds moeilijker slikken
Dat gebeurde ook bij Sandra Opperman. Ze werd op 20 december voor de derde keer gevaccineerd.

“Bij de eerste twee prikken ben ik flink ziek geweest. Nu kreeg ik weer koorts, dus ik dacht: dat hoort er nou eenmaal bij. Maar dit keer kwamen er meer bijwerkingen: zo kon ik opeens steeds moeilijker slikken.”

Ze voelde aan haar keel en merkte dat haar lymfeklieren vergroot waren. En die werden steeds dikker.

“Dat deed vreselijke pijn. Ik wilde echt niet meer slikken en het voelde alsof mijn keel werd dichtgeknepen.”

Omdat het niet over ging, en Sandra ook steeds slechter kon horen aan één oor, ging ze naar de dokter. “Ik schrik normaal niet snel, maar dit keer vertrouwde ik het niet.

Wat bleek: door de druk op mijn lymfeklieren, werd de druk op mijn oor zo groot dat er een gat in mijn trommelvlies is ontstaan.

Daarom ben ik nu tijdelijk doof aan één oor. Heel vervelend, maar gelukkig zegt de dokter dat het allemaal goedkomt.”

Lees ook
Man die trouwt met rijstkoker, scheidt weer na vier dagen

Opeens een bult
Ook de 24-jarige Nina kreeg last van haar lymfeklieren na haar boostervaccinatie deze week. “Ik werd maandagochtend geprikt en kreeg dinsdagavond last van mijn nek.

Ik dacht: wat is dat toch? Toen voelde ik opeens een bult en schrok ik even. Het voelde als heftige spierpijn en ik kon bijna niet meer over mijn schouder kijken.

Later was ik, bij toeval, op de spoedeisende hulp en daar vroeg ik een verpleegkundige er even naar te kijken. Gelukkig was het niets ernstigs en gaat het vermoedelijk vanzelf over.”

In de meeste gevallen, vertelt Agnes Kant, is de bijwerking niet zo heftig als bij Sandra en gaat het om een onschuldige bijwerking die zoals bij Nina vanzelf weer overgaat.

“Natuurlijk kan het wel heel vervelend zijn. Zo zien we ook meldingen waarbij wordt omschreven dat de bult zo dik is als een golfbal. Maar als je deze verdikking krijgt na je vaccinatie, hoef je niet bezorgd te zijn.”

Kant benadrukt dat de kans altijd aanwezig is – hoe klein ook – dat het niet om een bijwerking gaat, maar dat je ergens anders last van hebt.

“Wees dus altijd alert en ga naar de dokter als je twijfels hebt over je gezondheid of als het niet over gaat.”

Man zet isolatieschuim in geslachtsdeel en kan niet meer urineren, mogelijk permanent verminkt

McDonald’s gaat Mcnuggets per 50 stuks verkopen