in

Terrassen in Breda en Amsterdam ontruimd, elders paspoppen maar ook bier en bitterballen

In heel het land zijn terrassen bij wijze van protest weer neergezet. In Breda en Amsterdam werden gasten ontvangen, maar nadat de eerste drankjes geserveerd werden sloten de terrassen weer op last van handhavers.

Veel andere horeca-ondernemers houden het bij een ludieke actie. Zij ontvangen geen gasten, maar zetten bijvoorbeeld paspoppen neer. In Vlaardingen waren échte bezoekers toegestaan en mocht zelfs alcohol worden geschonken.

Al ruim voor tienen staan de stoelen en tafels voor het Amsterdamse Café Del Mondo klaar en schuiven de eerste gasten aan.

Ze krijgen koffie, maar het beloofde appelgebak blijft uit. Ook mag niemand de zaak in ,,Het is goed dat iemand zijn nek uitsteekt,” zegt stamgast Ab.

,, We zitten al veel te lang binnen.” Het genot is van korte duur: na anderhalf uur sloot Del Mondo het terras weer, na overleg met handhavers.

Een stuk zuidelijker, in Breda, schonken café Boerke Verschuren en café Moeke aan de Ginnekenmarkt drank voor gasten op het terras.

Ook die actie was van korte duur. Na een half uur heeft Johan de Vos, uitbater van Boerke Verschuren en woordvoerder van ondernemers van tientallen regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) die dinsdagmiddag hun terrassen hebben geopend, het terras voor zijn Bredase kroeg weer ontmanteld na overleg met de gemeente.

De stoelen van het terras zijn op elkaar gestapeld en de tafels zijn op zijn kop gezet. ,,We hebben een statement afgegeven en laten zien dat we op een verantwoorde manier kunnen opengaan”, zei De Vos.

Het terras zat kort na de opening bomvol en de eerste kopjes koffie en biertjes werden al snel verkocht. Mensen kunnen nu nog wel bij een luik een bestelling doen.

Ook wie in Vlaardingen het terras opgaat, kan op de meeste plekken ook een biertje en een portie bittergarnituur bestellen. Onduidelijk is in hoeverre de gemeente dit toestaat.

Ludiek
Verschillende afdelingen van KHN riepen hun leden eerder op om vandaag de terrassen tegen de regels in weer open te gooien.

Ze vinden de horeca-lockdown onzinnig voor de buitenruimtes. Reden om hun terras opgepoetst en wel buiten te zetten. Horeca-ondernemers in Den Bosch en de Achterhoek kozen voor een ‘stil protest’ door de terrassen leeg te laten.

Onder het motto ‘Parken vol, terrassen open’ wilden ze laten zien dat een beperkt aantal klanten aan tafeltjes op ruime afstand van elkaar beter is dan opeengepakte groepen in parken.

Lees ook  Britney Spears choqueert fans met topless foto op Instagram

Veel terraseigenaren verzonnen er een opvallende actie om zoveel mogelijk aandacht te trekken. Zo ‘vergaderden’ medewerkers van De Drie Gezusters aan de Grote Markt in Groningen onder het genot van een lunch met broodjes en frisdrank op het terras.

Het Concerthuis aan het Poeleplein zette ‘naakte’ bovenhelften van witte paspoppen in terrasstoelen aan tafeltjes met voldoende afstand.

Restaurant Heeren van Sonoy in Alkmaar deed iets soortgelijks met paspoppen geleend van een naburige mannenmodezaak.

In Oosterbeek kozen ze voor hoofden van etalagepoppen, al dan niet met lichaam, in Rotterdam koos een ondernemer voor opblaaspoppen.

Bier en bitterballen
In Vlaardingen konden bezoekers op het terras van vijf horecazaken zelfs alcoholische dranken en bitterballen bestellen.

Dat is officieel verboden maar de gemeente kneep een oogje toe. ,, ,,We krijgen wel een officiële waarschuwing van de gemeente, maar daarna is het klaar.

Als we ons aan alle regels houden, zoals de 1,5 meter afstand tussen de tafels en het dragen van een mondkapje voor het personeel, mogen we tot 20.00 uur openblijven”, verklaarde ondernemer Junior Flynn tegenover deze site.

In de loop van de middag werd het volgens de gemeente ‘te druk’, reden waarom ze de terrassen vanaf 16.15 uur lieten ontruimen.

KHN-voorzitter
De voorzitter van de KHN, Robèr Willemsen, sluit zich ook aan bij de ludieke acties. Zo is is het terras van zijn Brasserie Wijnbar Muller & Co in Berkel en Rodenrijs weer opgebouwd, tegen de regels van de gemeente in.

,,De reacties van het publiek zijn hartverwarmend, al is er ook irritatie dat ze niet bij ons kunnen gaan zitten”, zegt Willemsen.

,,Nu kijken we vanaf onze lege terrassen naar de overvolle stadsbanken. Bedankt gemeente.” Hij heeft begrip voor de collega’s die wél mensen zijn gaan serveren.

,,We hebben nooit opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid, maar ik begrijp het heel goed. Dit is een duidelijk signaal naar de politiek dat de terrassen weer open moeten.”

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema waarschuwt horecaondernemers dat er wordt opgetreden als ze tegen de coronaregels in hun terras openen.

Halsema roept de horeca op ‘ondanks de moeilijke situatie en hoge nood’ terrassen niet te openen. Een stille protestactie, zoals een terras afgezet met bijvoorbeeld roodwit lint of met omgekeerde tafels, wordt ongemoeid gelaten.

Maar het werkelijk openen van terrassen is vanwege de coronapandemie niet toegestaan. ,,Dan moeten we optreden.” Horecazaken die toch opengaan, riskeren sluiting ‘door last onder bestuursdwang’.

Lees ook  Automobilist rijdt door slagbomen heen op spoorwegovergang en knalt tegen trein aan

Gewonnen
In Breda vindt volgens De Vos vindt er nog overleg plaats of hij een boete van 4.000 euro krijgt of een waarschuwing: ,,Als het dat laatste is heb ik gewonnen.

Ik neem het de gemeente Breda niet kwalijk. Minister Grapperhaus is degene die niet wil begrijpen dat terrassen veilig zijn.”

Mocht de boete toch komen, dan wordt die betaald met geld uit een crowdfundingsactie. De teller staat op 6.500 euro.

Gasten van de terrassen aan de Ginnekenmarkt betreuren de handhavingsactie: ,,Sneu, doodzonde.

Ik had gehoopt dat burgemeester Paul Depla iets soepeler zou zijn, maar Den Haag legt hem dit op natuurlijk.”

En: ,,Deze ondernemers zijn enkele van de weinige met ballen. Ik hoop dat Den Haag het signaal oppikt.”

Onder meer cabaretier Guido Weijers, die onlangs optrad bij een testevent, zat ook op terras bij Boerke.

Weijers: ,,Ik kwam toevallig langs. Keek of het veilig was en ja, het was veilig. Nu zijn de stoelen weggehaald en staat iedereen veel dichter op elkaar.”

Ketchup
Eerder op de dinsdagochtend was het terras van Boerke Verschuren in Breda besmeurd met ketchup. Op de bijgeplakte posters staat: ‘Opengaan = bloed aan je handen’.

De Vos was verbaasd, maar hij was er ook laconiek onder. ,,Gelukkig is het zo opgeruimd, maar ik snap niet waarom iemand de moeite neemt om in het holst van de nacht het terras te besmeuren.

Kom gewoon naar me toe, dan praten we erover.” Stiekem kon hij er ook wel een beetje om lachen. ,,Als diegene had gezegd dat ‘ie met ketchup kwam, had ik gezorgd voor de tosti’s.”

De Vos liet gisteren weten dat het om een ludieke actie gaat en het niet de bedoeling is dat er ook geserveerd zou worden.

De Bredase burgemeester Paul Depla en andere burgemeesters elders in het land zeiden gisteren te zullen handhaven als mensen worden voorzien van een drankje of hapje op een terras.

,,Ik ga toch mensen bedienen. We zullen zien hoe lang het gaat duren voordat er wordt ingegrepen”, aldus De Vos nu.

Hij riskeert daarmee een coronaboete van 4000 euro en andere mogelijke maatregelen van het gemeentebestuur.

De schade aan zijn zaak na het ketchupincident lijkt mee te vallen. ,,We gaan de boel schoonmaken en dan gooien we het tegen het middaguur open.”

Meisje (2) valt van 12 hoog, passerende ‘superheld’ kan haar net opvangen

Social media-account van Jinek gehackt: ‘Inloggegevens hingen in de studio’