in ,

Te lief: eenzaam oud vrouwtje is dolgelukkig met een knuffel

De eeuwige strijd tegen eenzaamheid duurt voort. We bevinden ons weer midden in de donkere dagen – voor veel mensen is een eenzame tijd.

Dit was ook te zien in het programma Ik Denk Aan Jou dat bij Omroep West werd uitgezonden.

In een van de afleveringen ging presentator Johan Overdevest langs bij de 90-jarige Miep. Hij had cadeautjes mee, maar het mooiste geschenk was een gebaar: een knuffel.

Lange dagen
Miep heeft de indrukwekkende leeftijd van 90 jaar bereikt. Toch heeft ze niemand om haar dagen mee door te brengen en ontbreekt de gezelligheid.

“Breek me de bek niet open”, zegt ze tegen Overdevest. Haar dagen bestaan uit lezen, koffiedrinken en puzzelen.

“Niet leuk, nee”, vindt Miep. Toch blijft ze positief en kijkt ze met een glimlach terug op het verleden. “Je hebt toch je herinneringen. Ik heb het toch allemaal leuk gehad. Nu kan ik niet zoveel meer, daar moet ik me bij neerleggen”, zegt ze.

Lees ook  “Sterkste man van België”, voor wie coronavirus niet bestond, overleden na besmetting

Kinderen van de buurbrouw
Toch knaagt de eenzaamheid elke dag aan haar. “Het is helemaal niet gezellig. Als er niemand komt, duurt een dag heel lang.”

Vroeger zat Miep geregeld met haar buurvrouw te kletsen. Zij is echter al een tijd geleden overleden.

“Haar kinderen zijn nu volwassen. De één belt me nog altijd en de ander stuurt bijna iedere week een kaartje.

Dat maakt me blij.” Ze hoopt ook dat mensen wat vaker aan anderen denken, zeker als ze weten dat iemand eenzaam is. “Dan is de eenzaamheid en treurigheid niet opgelost, maar het helpt wel.”

Kerstboom en amandelstaaf
Overdevest en het team zijn niet met lege handen naar Miep toegegaan: ze hebben een amandelstaaf, een puzzelboek en een pot hyacinten voor haar meegenomen.

Ook zetten Overdevest en Miep samen haar kerstboom op, die in een vuilniszak in haar bijkamer lag.

Miep is er zielsgelukkig mee. “Dit is werkelijk onbeschrijflijk”, zegt ze terwijl de tranen in haar ogen staan. “Dit vergeet ik nooit meer”.

Lees ook  Brabantse uitspraken waar je niks van begrijpt


Ontroerend moment
Gedurende het bezoek heeft Overdevest al door dat Miep behoefte heeft aan lichamelijk contact. “U wilt gewoon een knuffel geven.

Waarom doet u dat dan niet? Ik ben getest”, zegt hij tegen haar. Miep weet niet hoe gauw ze naar hem toe moet schuiven om hem te omhelzen.

Ze wordt erg emotioneel en zegt: “Ik denk dat ik je nooit meer kan loslaten.” Het filmpje hierboven laat dat bewuste moment zien.

Online gedeeld
Het fragment maakt veel los bij mensen. Jim Bakkum deelde het op zijn Instagrampagina. “Wat mooi dat jullie dit laten zien”, schrijft hij erbij.

“Maar tegelijkertijd ook zo schrijnend om te zien. We mogen de ouderen nooit voor vanzelfsprekend nemen.”

Er stroomden reacties binnen van diverse BN’ers. “Knuffelen is goed voor iedereen”, zegt Monique Smit. Shirma Rouse reageert met “Wat mooi dit! Komt echt binnen.”

Bizarre actie van antivaxxers: ‘bebloede’ babypoppen in de Hofvijver gegooid

Vrouw heeft mascara al 25 jaar niet meer verwijderd en arts doet angstaanjagende ontdekking