in

Straten in Zuid-Limburg blank door zware regenval, KNMI kondigt code oranje af

Het KNMI heeft voor de provincie Limburg code oranje afgekondigd. Het weerinstituut waarschuwt voor onweersbuien, lokaal met meer dan 50 millimeter neerslag in een uur.

De overvloedige regen leidt al tot overlast. Omdat het windstil is bewegen de buien boven het gebied nauwelijks, waardoor in het heuvelachtige gebied lokaal overstromingen zijn ontstaan. Het KNMI zegt dat er de komende uren nog veel meer neerslag kan vallen.

De veiligheidsregio Zuid-Limburg meldt dat er sprake is van stormschade en wateroverlast. Uit onder meer Landgraaf, Kerkrade en Eygelshoven komen meldingen binnen, meldt de politie. Ook vanuit dorpen als Bunde, Schimmert en Spaubeek wordt wateroverlast gemeld.

Lees ook  Ouders hebben niets te zeggen over coronavaccinatie 12-plussers, als die er komt

Gaslek
In Eygelshoven lijkt de schade het grootst. In het centrum van die plaats is een gaslek ontstaan door water dat een deel van de stoep heeft weggespoeld. Daarbij is een gasleiding beschadigd.

Uit voorzorg zijn onder meer een supermarkt en een zorgcentrum ontruimd. Ook is op beelden op sociale media te zien dat wegafzettingen door het water werden meegesleurd.

De politie vraagt mensen om niet naar alarmnummer 112 te bellen, als er geen sprake is van een levensbedreigende situatie.

Lees ook  Zien: zo ziet de handsome broer van Sarah van Soelen eruit

Het treinverkeer ondervindt veel hinder van het noodweer. Tussen Sittard en Maastricht en tussen Heerlen en de Duitse plaats Herzogenrath rijden door de weersomstandigheden geen treinen, melden vervoerders NS en Arriva.

Ook in Duitsland leiden de buien tot overlast, melden lokale media. In de Duitse deelstaat Baden-Württemberg moest de brandweer volgens de regionale omroep SWR vaak uitrukken vanwege ondergelopen kelders, en vielen er veel treinen uit. Een persoon kwam om het leven door een omgevallen boom.

Ook kinderartsen zijn voor vaccineren vanaf 12 jaar oud

Limburgse Eygelshoven veranderde in kolkende rivier: ‘Viel niet tegen te vechten’