in

Steeds meer Oekraïense vluchtelingen verlaten gastgezin: ‘Wittebroodsweken zijn voorbij’

Steeds meer Oekraïense vluchtelingen die bij Nederlanders thuis onderdak hebben gekregen, verlaten hun gastgezin. Ze vertrekken terug naar de noodopvang, om vervolgens een onderkomen te zoeken.

De verandering kan vluchtelingen heel veel stress geven, terwijl ze juist nu rust nodig hebben, zegt de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost.

Zij zien steeds meer vluchtelingen terugkomen naar de opvang. Exacte cijfers zijn er niet.

Het is ook niet bekend hoeveel Oekraïners er überhaupt bij Nederlanders thuis worden opgevangen. Dit kan namelijk ook buiten de officiële wegen om.

Inbreuk op privacy
De regio Utrecht ziet ook dat vluchtelingen terugkeren naar de opvang. Het kan bijvoorbeeld blijken dat een woning toch niet geschikt is om er langer te blijven, of dat het een te grote inbreuk is op iemands privacy.

Lees ook  Grapperhaus: zeker binnen een maand versoepelingen

“In slechts een enkel geval moet het beëindigd worden, bijvoorbeeld omdat karakters te veel verschillen waardoor een onprettige sfeer ontstaat”, aldus de Veiligheidsregio Utrecht tegen het ANP.

”Als ze weer verhuizen, ga je juist een bron van stress toevoegen”
– Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost over het terugsturen van vluchtelingen naar de opvang

Cultuurverschillen
Cultuurverschillen kunnen ook een rol spelen, zegt Veiligheidsregio Hollands Midden. Bijvoorbeeld het eetpatroon, gedrag of de taalbarrière.

Brabant-Zuidoost zegt dat Nederlanders bij het uitbreken van de oorlog in Oekraïne “met goede bedoelingen hun hart open hebben gezet”.

Maar bij sommige gastgezinnen zijn de “wittebroodsweken” nu voorbij. “De vluchtelingen hebben rust nodig om hun emoties een plek te geven en zich veilig te voelen. Als ze weer verhuizen, ga je juist een bron van stress toevoegen.”

Lees ook  Vermiste Uğur (35) uit Apeldoorn dood gevonden in vijver

Niet ontmoedigen
De organisatie Takecarebnb, die in opdracht van de overheid de opvang bij gastgezinnen regelt, benadrukte eerder al dat mensen alleen vluchtelingen in huis moeten nemen als ze daar genoeg ruimte, tijd en geld voor hebben.

Gastgezinnen die zich bij Takecarebnb melden worden daar ook op gewezen. Brabant-Zuidoost zegt mensen niet te willen ontmoedigen om gastgezin te worden, “maar we willen mensen er wel bewust van maken dat het zwaar kan zijn”.

Bovenstaande beelden zijn eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Jongen (15) doorgeschoten door neef in Amersfoort

Ambulancepersoneel trakteert patiënt op hotdog in het zonnetje