in

Statushouder met vijf kinderen die woning weigerde zit nu in een hotel en heeft spijt

KATWIJK – Een Congolese vrouw met vijf kinderen die vorig jaar een woning keer op keer weigerde en zo op straat kwam te staan, zit inmiddels in een hotel in Haarlem. De vrouw moest begin dit jaar het asielzoekerscentrum in Katwijk verlaten nadat ze, ondanks waarschuwingen van het COA, een aangeboden woning weigerde omdat die volgens haar ’te klein’ was. Inmiddels heeft ze spijt.

De vrouw woonde al twaalf jaar in het azc en was net bevallen van een tweeling toen ze vorig jaar september een woning kreeg aangeboden in Haarlem. Die woning telde vier slaapkamers, maar zou niet aan de eisen van de vrouw hebben voldaan.

Ondanks waarschuwingen van het COA bleef de vrouw de woning weigeren. Daarop werd een kort geding tegen de vrouw aangespannen. Tot verbazing van het COA schakelde zij geen advocaat in. Na het verliezen van het kort geding moest de vrouw per half januari het azc verlaten.

Van Katwijk naar Haarlem
Daarop kwam de vrouw op straat te staan. ‘Een aantal weken hoorden we niets en hoopten we dat ze bij vrienden of familie was’, reageert een woordvoerder van het COA. ‘Die bleken er te zijn in België.’ Daar is ze echter niet heen gegaan.

Lees ook
De gat van Luna is na testen 1300 s*ksspeeltjes gigantisch: Poep druppelt spontaan

‘Het laatste wat ik hoorde, is dat ze zich toch weer ergens bij een opvang heeft gemeld. Ze valt officieel ook niet meer onder onze zorg, maar je hoopt toch te horen dat dit goed is gekomen.’ Uiteindelijk blijkt de vrouw dus alsnog naar Haarlem te zijn gegaan.

Gemeente betaalt hotelkosten
Afgelopen donderdag werd tijdens een spoedzitting, aangespannen door de advocaat die de vrouw inmiddels wel heeft, besloten dat de gemeente Haarlem voorlopig de hotelkosten voor de vrouw betaalt. Dat bevestigt de advocaat na berichtgeving van het Noordhollands Dagblad.

De kosten worden gedekt tot er een definitieve uitspraak in die zaak ligt. De rechter wilde namelijk niet dat de jonge kinderen van de vrouw de dupe worden van haar keuzes. Daarop gaf de gemeente aan de kosten voor het hotel in ieder geval voorlopig te zullen dekken.

‘Hele stomme fout’
‘Ik heb het gevoel dat mijn cliënte bij het afwijzen van de woning die haar was toebedeeld, nooit de consequenties van haar weigering volledig heeft begrepen. Ik denk niet dat ze wist dat ze ook echt dakloos zou worden’, legt advocaat Joris Sprakel uit.

‘Ze begrijpt inmiddels dat het een hele stomme fout is geweest om de woning te weigeren, maar daarmee zijn we niet opeens terug in het verleden en kan de keuze niet opnieuw worden gemaakt.’

Lees ook
Britney Spears gaat nét iets te ver met filmpje op Instagram!

Moet gemeente opvang blijven bieden?
De grote vraag voor de rechter is nu of de vrouw onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) valt. ‘De gemeente zegt van niet en ik van wel. De gemeente heeft namelijk geen andere wettelijke basis om opvang te bieden. Het is wachten wat de rechter daarover zegt.’

Als de rechter besluit dat de vrouw inderdaad onder de Wmo valt, ligt de bal bij de gemeente Haarlem. ‘Dan moet ze de opvang in en dan zal er ook uitstroom geregeld moeten worden. Maar dat kan wel één tot drie jaar duren.’

Opnieuw aankloppen bij COA
De uitspraak zal volgens de rechter ‘snel’ komen, maar wanneer precies is nog niet duidelijk. Los van die uitspraak wil de advocaat van de vrouw in ieder geval opnieuw bij het COA aankloppen om te kijken wat daar de mogelijkheden zijn.

‘Ik verwacht dat de gemeente mij ook zal vragen om dat te doen. Dat ga ik doen, maar ik heb er wel een hard hoofd in. Er ligt immers al een uitspraak van de civiele rechter. De gemeente had het nog over mogelijkheden bij stichtingen en andere private clubs waar de vrouw terecht zou kunnen, maar in mijn ervaring bestaat dat niet echt in Nederland. De overheid zorgt voor opvang.’

Moeder van drenkeling Kijkduin overleden na redding uit zee: Zoon kritiek

Waarom kwam de koning niet naar Rotterdam? Als Henk daar lag was het een ander verhaal