in ,

Nederland in de ban van mysterieuze gekke verkeersborden: ‘Maak oogcontact met pindarotsje’

Woerden is inmiddels gewend aan de enorme aantallen omleidings- en verkeersborden in het centrum.

Dan doet het volgende bord menig wenkbrauw fronsen: ‘Maak oogcontact met pindarotsje’. Waar gaat het over? Het bord staat aan de stadskant van de spoortunnel.

Het bekende gele bord staat in de berm bij het station. Normaal staat op een dergelijk bord de juiste omleiding aangegeven omdat er aan de weg geknutseld wordt.

Nu wordt de verkeersdeelnemer gemaand oogcontact te maken met een pindarotsje. Hoezo en wie is eigenlijk de mysterieuze bordenplaatser?

De gemeente Woerden is dat in ieder geval niet. Woordvoerder Gerold Borsboom kan er wel om lachen, al zegt hij de boodschap er achter niet helemaal te snappen.

Toch kan de gemeente niets anders doen dan het ludieke bord weer weghalen, als het al niet door de bordenplaatser zelf wordt gedaan, zegt hij.

”Wij willen voorkomen dat er straks een wildgroei aan dergelijke borden ontstaat en iedereen allerlei teksten op die borden zet die aanstootge­vend kunnen zijn”
– Gerold Borsboom, gemeente Woerden

,,Natuurlijk is het grappig, maar wij kunnen het bord niet laten staan”, zegt de woordvoerder: ,,Wij willen voorkomen dat er straks een wildgroei aan dergelijke borden ontstaat en iedereen allerlei teksten op die borden zet die aanstootgevend kunnen zijn.

Lees ook  Meerderheid Kamer steunt eigen bijdrage voor coronatoegangstest

Dit bord bij het station is dat toevallig niet maar misschien krijgt zoiets wel navolging.” De gemeente zegt een lijn te willen trekken en stelt dat het plaatsen van borden langs de weg niet zomaar is toegestaan.

Niet bewijzen
Weet de gemeente eigenlijk wie de geheimzinnige bordenplaatser is? ,,Wij hebben wel een idee maar wij kunnen het niet bewijzen.”

Het blijkt een kunstzinnige Woerdense te zijn. Haar naam wil zij niet prijsgeven. ,,Laat het maar een mysterie blijven.

Het gaat trouwens helemaal niet om wie het bord heeft neergezet maar alleen dat het er staat”, zegt de vrouw.

”Het gaat erom dat de verkeers­deel­ne­mer een glimlach op z’n gezicht krijgt”
– Anonieme maakster

Waar verwijst ‘pindarots’ in de tekst naar? Mogelijk naar het nabijgelegen herindelingsmonument. Vlakbij het spoor staat een beeldengroep, ontworpen door kunstenaar Hans van der Pennen.

Het monument staat symbool voor de samenvoeging van de drie voormalige gemeenten, Kamerik, Zegveld en Woerden tot één nieuwe gemeente Woerden op 1 januari 1989.

Nee hoor, zegt de anonieme bordenplaatser lachend. ,,Je kunt die verwijzing naar de beeldengroep zo zien maar iedereen zal de tekst anders interpreteren.

Het gaat erom dat de verkeersdeelnemer een glimlach op z’n gezicht krijgt, even fronst en niet aan dagelijkse beslommeringen denkt.

Lees ook  Basisschool waar Jeffrey lesgaf 'verbijsterd' dat hij ex Clarinda doodstak

Het is tijd voor iets leuks in Woerden, het is toch al zo somber. Ik doe het ongevraagd en al helemaal niet op verzoek.”

Eigendom
Het omleidingsbord is eigendom van de gemeente. De Woerdense is niet van plan het zelf weg te halen. Dat doet de gemeente zelf maar, zegt zij.

,,Ik heb het bord in de bosjes gevonden, er een andere tekst opgeplakt en weer opgehangen. Het bord is niet van mij.”

In Woerden zijn vaker mysterieuze borden geplaatst. In januari nog. Toen stond er een geel bord aan de Rembrandtlaan met de tekst ‘Wij weten het ook niet meer’.

Een verwijzing naar de vele wegopbrekingen en omleidingen in het centrum van de stad. Dit was een duidelijk statement tegen die omleidingen. Ze ergert zich aan de vele borden, die in Woerden staan en die niet duidelijk zijn.

De intentie was en is, zegt de bordenmaker zonder naam, om het allemaal wat vrolijker te maken en om iets vaker te relativeren.

,,Het kan allemaal wat aardiger.” Het bord aan de Rembrandtlaan met haar hartenkreet, was niet het enige dat de vrouw de afgelopen tijd heeft geplaatst.

Veel van haar eigen bedenksels heeft de gemeente, tot haar grote teleurstelling, inmiddels al weggehaald.

Alex werd jarenlang uitgehongerd en mishandeld door zijn vriendin en deelt zijn verhaal in aangrijpende docu

Stafford beet Elisa (29) dood, haar vriend nu aangeklaagd wegens onvrijwillige doodslag