in

Ruud S. (22) doodde zijn 6 maanden oude dochtertje: ‘Werd gedwongen door haar moeder en oma’

De 22-jarige militair Ruud S. die bekend heeft afgelopen zomer in Rotterdam zijn bijna 6 maanden oude dochter Emily te hebben doodgestoken, zegt dat hij daartoe werd gedwongen. De moeder van de baby, haar broer en moeder zouden hem tot de lugubere daad hebben aangezet. ,,Het is het meest verschrikkelijke wat ik heb gedaan.”

Zondagmiddag 17 juli 2022 speelt zich een drama af aan de Wolphaertsbocht in Rotterdam-Charlois. Even na 17:00 uur rennen een moeder en oma in totale paniek de straat op met in hun armen een zwaargewonde baby. Ze gillen om hulp. De vader is binnen en heeft even daarvoor zijn kleine meisje apart genomen en haar keel doorgesneden. Een buurman rijdt de vrouwen naar het ziekenhuis, maar het is te laat. Dat de jonge vader de dader is, daarover is geen twijfel. Donderdag staat hij voor het eerst voor de rechter.

Ruud S. oogt kalm en onaangedaan als hij op zijn witte sokken door politieagenten naar buiten wordt gebracht. Een omstander filmt zijn aanhouding. Op de achtergrond vraagt iemand of Ruud zijn eigen kindje heeft omgebracht. Hij knikt ‘ja’. Agenten moeten hem in bescherming nemen tegen woedende omstanders. “Een kleine baby heb je de keel doorgesneden. Dat is niet normaal man. Idioot!” roept iemand S. toe. Een ander gilt ‘kindermoordenaar’.

Advocaat Josiena Boelaars vertelt dat haar cliënt die dag erg in de war was en ook nu – drie maanden later – niet helder van geest is. Dat hij zijn eigen dochter om het leven heeft gebracht, is volgens haar nog steeds niet goed ingedaald. “Hij weet wel dat ze er niet meer is, maar ik denk niet dat hij ten volle beseft wat er gebeurd is.”

Lees ook
Jongen (17) meldt zich op politiebureau voor doodschieten 18-jarige

Met de 23-jarige moeder Jasmin gaat het niet goed, vertellen moeder en broer Erich. Ze is helemaal kapot van het verlies van haar dochter Emily. Het is haar eerste kindje, het meisje droeg haar achternaam en was op een week na een half jaar oud. Met Ruud woonde ze samen in Ridderkerk, maar ze waren heel veel bij haar moeder in Rotterdam-Charlois. Jasmin kan er niet over praten en is intens verdrietig.

Mes verstopt
Op 17 juli zitten ze met z’n allen in de keuken aan de Wolphaertsbocht: moeder, vader, baby, oma en oom. Vader Ruud neemt zijn dochter over van oom Erich en wandelt naar een andere kamer. Daar slaat hij uit het niets toe, vertelt oom Erich een paar dagen na het drama. “Mijn zus draait zich binnen een minuut om en ziet hem een mes op haar nek drukken.”

Volgens oom Erich heeft Ruud zijn daad voorbereid door het steekwapen al eerder te verstoppen. Hij had geen mes in zijn handen toen hij met zijn dochtertje naar de andere kamer liep. Justitie verdenkt Ruud S. ook van moord op Emily. “Met opzet en (al dan niet) met voorbedachten rade heeft hij haar van het leven beroofd met een mes op haar keel”, staat in de tenlastelegging.

Ruud zit op het moment van het drama al een paar maanden ziek thuis . Volgens zijn advocaat met een burn-out. Hij werkt sinds begin 2019 als ICT-medewerker bij het Eerste Duits-Nederlandse Legerkorps. Waarom hij precies thuis zit, vertelt Ruud niet. Hij is niet zo’n prater en doet er geheimzinnig over. Zijn vriendin Jasmin en schoonfamilie krijgen er in ieder geval geen hoogte van. Oom Erich vertelt dat Ruud die dagen depressief is. “Hij was het gewoon zat.“ Ruud zou zelfs hebben gezegd dat het allemaal geen zin meer heeft en dat hij er een einde aan wil maken.

Lees ook
Gruwelijke verkrachter vergrijpt zich opnieuw tijdens proefverlof: 'Ik wil je zien huilen'

Bizar voorval
Oom Erich herinnert zich een bizar voorval vlak vóór het drama. Ze zitten samen in de auto en Ruud zegt opeens dat hij andere mensen iets wil aandoen. “Hij wou iemand steken en iemand aanrijden”, vertelt Erich. Als een idioot rijdt Ruud door rood. Erich wordt boos, verklaart hem voor gek en zegt dat hij daar niets mee te maken wil hebben.

Hij belt met zijn moeder en zus en vraagt wat er toch met Ruud aan de hand is. Die weten het ook niet en zeggen dat ze naar huis moeten komen. “Kom zo snel mogelijk deze kant op en dan kunnen we zien wat er aan de hand is”, zegt zijn zus aan de telefoon. Later verontschuldigt Ruud zich tegenover zijn zwager.

Het incident verontrust Erich en zijn familie, maar is tegelijkertijd zo onvoorstelbaar dat zij niet verwachten dat Ruud de daad bij het woord zal voegen. Ze trekken niet aan de bel. En dat zit oom Erich ontzettend dwars, want waar hij wel heeft kunnen voorkomen dat Ruud op straat wildvreemde mensen aanviel, heeft hij zijn bloedeigen nichtje niet kunnen beschermen. “Daar heb ik heel veel last van.”

Zwarte Kia Picanto gevonden in het water bij Den Bosch in zoektocht naar Hebe en Sanne

Lichaam vermiste Sawsan Mhamdi aangetroffen in Duitsland