in

RIVM: ‘Heropenen van terrassen lost niets op’

Het argument van de burgemeesters van de grote vier steden om de terrassen te heropenen zodat enorme drukte in parken van dichtbevolkte steden voorkomen wordt, en daarmee eventuele besmettingen, houdt volgens RIVM-epidemioloog Susan van ’t Hof geen stand. “Dan zijn straks de terrassen en parken vol, we moeten echt nog even geduld hebben.”

Dat zegt de RIVM-epidemioloog in gesprek met Hart van Nederland. “Ik denk dat als je de terrassen weer opent dat er meer mensen naar buiten gaan, dat zorgt voor meer reisbewegingen en een grotere kans op besmetting.”

Daarnaast denkt de epidemioloog niet dat de parken opeens minder vol komen te zitten. Als voorbeeld gebruikt ze de ‘normale zomers’.

Lees ook  Man moet poepen en scheurt met 160 kilometer per uur over de A4

“Dan stromen zowel de terrassen als de parken en stranden vol met mensen. Hoe meer mogelijkheden je de mensen geeft, hoe meer risico ze lopen om besmet te raken”, licht Van ’t Hof toe.

Burgemeester pleiten voor heropening
Het door Femke Halsema (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Sharon Dijksma (Utrecht) en Jan van Zanen (Den Haag) voorgestelde beleid zou “ongeregelde samenkomsten” tegengaan en dus besmettingen voorkomen. De burgemeester kregen maandagavond bijval van meerdere ziekenhuizen.

Maar Van ’t Hof vindt dat “te eenvoudig gedacht”. Volgens de epidemioloog moet het aantal contacten dat mensen hebben verminderd worden en draagt de heropening van terrassen daar niet aan bij.

Lees ook  Na*kte man springt op spoor om telefoon te zoeken en legt treinverkeer plat

Cijfers nog te zorgwekkend
De epidemiologische situatie is volgens haar ook niet zodanig verbeterd dat versoepelingen mogelijk zijn. “We bevinden ons nu op een soort plateau”, aldus Van ’t Hof.

“De situatie lijkt stabiel, maar de cijfers zijn nog altijd hoog. Het gaat wat mij betreft helemaal niet goed.

Dat de situatie in ziekenhuizen stabiel is, betekent niet dat het goed gaat; ze zitten tegen het randje van hun kunnen aan, de zorg moest al worden afgeschaald.”

Verkeerd lichaam gecremeerd in Heerlen – Direct ontslag!

Noëlle (6) belandde drie keer op de intensive care door luchtvervuiling