in

RIVM: aantal besmettingen daalt verder, steeds minder covidpatiënten in ziekenhuis

Het aantal gemelde positieve tests daalde afgelopen week met ruim een kwart ten opzichte van de zeven dagen daarvoor, meldt het RIVM in zijn weekoverzicht van de belangrijkste coronacijfers.

Het reproductiegetal blijft onder de 1, wat betekent dat de epidemie nog steeds in omvang afneemt. Wel liepen de besmettingen minder snel terug dan een week eerder, toen sprake was van een daling van 36 procent.

Weekcijfer even hoog als dagcijfer uit mei
Afgelopen week werden circa 4200 besmettingen geregistreerd; dat is ongeveer evenveel als op 21 mei op één dag werden vastgesteld. Op die dag, ruim een maand geleden, werden ongeveer 4150 besmettingen gemeld.

Lees ook  Politie deelt signalement verdachten aanslag journalist

Tegelijkertijd is het RIVM bezorgd over de opmars van de besmettelijker delta-variant van het virus. Hoe het daarmee nu is gesteld, is niet bekend; donderdag komen daarover nieuwe cijfers. De afgelopen weken was het aandeel van de delta-variant nog relatief bescheiden, maar het neemt geleidelijk aan toe.

Het aantal opnames van nieuwe covidpatiënten halveerde de afgelopen week volgens gegevens van de stichting Nice (-52%) en hetzelfde geldt voor de opnames op intensivecareafdelingen (-48%).

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldde het voorbije etmaal zelfs geen IC-opname. Dat is voor het eerst sinds half oktober, toen het LCPS die informatie begon bij te houden.

Lees ook  Wie is Sarah van Soelen, de vrouw die André steunt in moeilijke tijden?

17.000 besmettelijke mensen
Het RIVM denkt dat er op 21 juni zo’n 17.000 mensen rondliepen die het virus droegen en in staat waren anderen te besmetten. Een week eerder waren dat er nog 26.000.

Bij de mensen die zich bij de teststraat melden, wordt ook minder vaak corona vastgesteld. Afgelopen week ging het om 3,1 procent van alle tests; een week eerder was dat 4,3 procent. Begin mei werd nog meer dan 12 procent positief getest.

Afgelopen week registreerde het RIVM 15 coronadoden, tegen 17 een week eerder. Niet alle doden worden door het RIVM gemeld.

Man en vrouw opgepakt voor mogelijk twee moorden in Lieshout en Amsterdam

Verdachte raakt dieren kwijt na poging tot misleiding inspecteur