in

RIVM: 6 personen in Nederland met monkeypox

Bij 6 mensen in Nederland is tot nu toe monkeypox vastgesteld. Het RIVM en het ErasmusMC blijven nieuwe monsters analyseren om eventuele nieuwe gevallen snel op te kunnen sporen en de kans op verdere verspreiding te verkleinen.

Afgelopen vrijdag werd in Nederland voor het eerst monkeypox, dat vaak apenpokken genoemd wordt, bij iemand vastgesteld.

Dat aantal is nu gestegen tot 6 personen. Een deel van de besmette mensen is op het festival Darkland in België geweest.

In alle gevallen gaat het om mannen die seks hebben met mannen, maar dat betekent niet dat het virus zich (alleen) via seksueel contact verspreidt, of dat het virus zich niet buiten deze groep kan verspreiden.

Lees ook  Automobilist rijdt door slagbomen heen op spoorwegovergang en knalt tegen trein aan

Klachten
Mensen met monkeypox zijn gemiddeld zo’n 2 tot 4 weken ziek. Ze krijgen vaak, maar niet altijd koorts, spierpijn en vermoeidheidsklachten. Vervolgens ontstaan bultjes op de huid die veranderen in blaasjes.

Deze blaasjes kun je krijgen bij de anus en schaamstreek, maar komen ook voor over de rest van het lichaam, gezicht en in je mond.

De blaasjes drogen vervolgens in en vormen zich tot korsten die er langzaam afvallen. Tot alle korstjes zijn afgevallen is iemand met monkeypox besmettelijk voor anderen, dit kan tot wel 2-4 weken duren. Daarom wordt mensen die positief testen op monkeypox gevraagd om in isolatie te gaan.

Lees ook  De Jonge: 1,5 meter kan met testen mogelijk al in juni deels weg

Besmetting
Hoog-risicocontacten, zoals sekscontacten of huisgenoten waarmee een besmet persoon huid-op-huidcontact heeft gehad, wordt gevraagd in quarantaine te gaan en kunnen gevaccineerd worden tegen pokken waarmee de kans dat zij ziek worden kleiner wordt.

Vaccinatie wordt alleen aangeboden bij mensen met een hoge kans op besmetting. Het is niet mogelijk om deze vaccinatie zelf bij je huisarts of GGD aan te vragen.

Update
Woensdag volgt een update over eventuele verdere besmettingen.

Politie start onderzoek naar automobilist die bewust babyeendjes doodreed

Kerel tovert bierbuik om in sixpack met een tepelventiel