in

Riooldeksel “doelbewust” van brug gegooid in voorruit truck, chauffeur op slag dood

Op de E42, tussen het Belgische Héron en Andenne, heeft zich in de nacht van vrijdag op zaterdag een tragisch incident voorgedaan waarbij een Roemeense trucker om het leven kwam nadat zijn vrachtwagen werd getroffen door een riooldeksel dat van een brug werd gegooid. Het parket van Namen behandelt de zaak als een misdrijf en is op zoek naar de daders.

Gheorghe Tibil, een 50-jarige vrachtwagenchauffeur, en zijn vrouw Ghita waren onderweg naar Frankrijk in opdracht van het Spaanse transportbedrijf Castillo Trans toen rond 1.35 uur ’s nachts een riooldeksel de voorruit van hun truck doorboorde. De chauffeur had geen enkele kans en overleed ter plaatse, terwijl zijn vrouw erin slaagde de vrachtwagen veilig tot stilstand te brengen.

Lees ook
Epe rouwt om doodgereden Kyra (14)

Het zware riooldeksel moet vanaf de brug naar beneden zijn gegooid en moet naar alle waarschijnlijkheid door meerdere personen zijn opgetild. “Het riooldeksel werd van de brug gegooid en doorboorde rechtstreeks de voorruit van de vrachtwagen”, legt magistrate Régine Cornet uit. “De vrouw van het slachtoffer, die op dat moment sliep, werd wakker en trok de handrem van de vrachtwagen aan. Ze slaagde er wonderbaarlijk in om de vrachtwagen zachtjes naar de berm te sturen.”

Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat de daders en het slachtoffer elkaar kenden, beschouwt het parket de daad als een opzettelijke criminele daad. “Er is een onderzoeksrechter ingeschakeld die momenteel een aantal onderzoeksdaden heeft bevolen. Voorlopig wordt de zaak gekwalificeerd als moord. Op basis van de eerste bevindingen lijkt het er sterk op dat het om een doelbewuste aanslag gaat.”

Lees ook
12 schapen doodgereden op snelweg door 1 auto

Momenteel ontbreekt elk spoor van de dader(s), waarbij wordt aangenomen dat er meer dan één betrokken was. “We roepen alle automobilisten op die vrijdagnacht in de buurt waren om zich te melden”, gaat de parketmagistrate verder. “Hoewel het geen eenvoudige zoektocht zal zijn, gezien het ontbreken van camera’s in de buurt, de duisternis en het gebrek aan getuigen.”

Familie en vrienden van Tibil reageren diep geschokt. Zijn vrouw, die wonderbaarlijk ongedeerd bleef, verkeert in shock. Ze is al ondervraagd maar heeft geen idee wie er achter de aanslag op haar man zou kunnen zitten.

Opvallend is dat de zoon van het Roemeense slachtoffer, zelf ook vrachtwagenchauffeur, slechts enkele kilometers achter zijn vader reed. Dit meldt de burgemeester van Héron, Eric Hautphenne, aan RTL Info. “De zoon arriveerde ter plaatse toen de hulpdiensten nog bezig waren”, aldus de burgemeester.

Vrouw van mr. Frank Visser overleden

Kevin: Mijn vriendin wil dat ik van bil gaat met haar zus: “Ik wil ook wel, maar ik twijfel”