in

Relschoppers misdragen zich in meerdere plaatsen, ambulance vernield / agenten gewond

Een dag na de heftige rellen in Rotterdam is de politie zaterdagavond op verschillende plaatsen in Nederland druk geweest met jongeren die zich hadden verzameld en vuurwerk afstaken en daarmee onrust veroorzaakten.

Via sociale media waren oproepen gedaan om op diverse plaatsen samen te komen. Er is zwaar vuurwerk naar agenten gegooid. In Den Haag is een ruit van een rijdende ambulance ingegooid.

In de Haagse Schilderswijk en Transvaal braken ongeregeldheden uit. Voor beide wijken werd een noodbevel gegeven en kwam de ME ter plaatse.

,,Personen die weigeren gehoor te geven aan het noodbevel, worden aangehouden”, meldde de gemeente eerder op de avond.

Steen door ambulance
Wegens de rellen in Rotterdam op vrijdag, was de politie in de Hofstad zichtbaar met meer agenten op straat.

Die konden niet voorkomen dat flitspalen en verkeerslichten werden vernield. Ook gooiden onbekenden vermoedelijk een steen door een ruit van een rijdende ambulance. De ziekenwagen zou op dat moment met een patiënt onderweg zijn.

Uiteindelijk zijn er in Den Haag zeven aanhoudingen verricht. Vijf agenten raakten daar gewond. Eén is met een verwonde knie en hersenschudding per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Daarnaast liepen twee politieruiters gehoorbeschadiging op.

Lees ook  Kuzu (Denk) noemt Rutte een Dictator

Limburg
Er was ook overlast in de Roermondse wijk De Kemp. Tientallen jongeren gooiden zwaar vuurwerk naar de politie, die in grote getale aanwezig was.

De politie probeerde de relschoppers uiteen te jagen en achtervolgde ze door de wijk. Ook de ME werd ingezet.

In totaal heeft de politie daar twaalf mensen aangehouden, onder meer voor het niet tonen van een identiteitsbewijs, bedreiging en baldadigheid.

In de Limburgse plaats Stein trad de politie op na diverse meldingen van overlast. Er is één aanhouding verricht.

Meer aanhoudingen worden echter niet uitgesloten. De burgemeester heeft een noodverordening afgekondigd. Deze blijft tot en met maandag van kracht.

Urk en Bunschoten
In Urk was het ook onrustig, daar werd met zwaar vuurwerk gegooid richting de politie. De officier van justitie maakte het daarom mogelijk dat preventief fouilleren was toegestaan.

Er zijn zeker tien mensen aangehouden voor het in bezit hebben of het afsteken van vuurwerk. Twee personen zijn gearresteerd voor openlijke geweldpleging.

Zaterdag circuleerden er oproepen om naar diverse plaatsen in Nederland te komen om vuurwerk af te steken.

Lees ook  Man (20) zwaargewond na ruzie op station Rotterdam Blaak

Zo was het ook onrustig in het Utrechtse Bunschoten en ook in Eindhoven werden de berichten op sociale media ‘scherp in de gaten gehouden, omdat we niet willen dat het uit de hand gaat lopen’, aldus een politiewoordvoerster.

In het uitgaansgebied werd waar nodig preventief gefouilleerd. Ook in Katwijk aan Zee zou vuurwerk zijn afgestoken.

In Amsterdam en in Rotterdam was zaterdag extra veel politie op straat. Op de Rotterdamse Coolsingel, de plek waar het gisteren zo uit de hand liep, werd een persoon met een wapenstok aangehouden.

Voetbalwedstrijden
Ook rondom voetbalwedstrijden was het zaterdagavond onrustig. Zo werden er twee wedstrijden in de eredivisie stilgelegd omdat supporters stadions waren binnengedrongen. In de buurt van stadions werd ook vuurwerk afgestoken.

Korpschef Henk van Essen zei eerder gisteravond bij het televisieprogramma Nieuwsuur dat er deze avond ‘door het hele land’ extra politie is opgetrommeld om te voorkomen dat het ergens opnieuw uit de hand loopt door relschoppers. ,,We zijn in grote getale aanwezig om dat direct de kop in te drukken.’’

Medewerker letterlijk bedolven onder gigantische hoeveelheid drank na instorten magazijnstellingen

Oplettende kijker ontdekt ‘schildklierkanker’ Paulien Cornelisse in uitzending Jinek: ‘Zelf nooit gezien’