in ,

Ramadan in coronatijd: moslima’s koken warme hap voor daklozen in een gesloten restaurant

Opnieuw kunnen Nederlandse moslims door corona de ramadan niet samen vieren. Maar tien vrouwen uit Amsterdam laten zich daardoor niet uit het veld slaan.

Een restaurant dat gesloten moet blijven voor gasten vanwege de pandemie, blijkt een prima uitvalsbasis voor tien moslima’s tijdens de ramadan.

De vrouwen koken er elke dag een maaltijd voor tweehonderd daklozen. Normaal bakt Darifa Benhadhoum vier kipjes in een braadpan.

Nu doet ze er vijftig tegelijk. Koken in de professionele horecakeuken van chef-kok Jeroen deed ze nog niet eerder, maar het is een verademing. ,,Er staan zoveel gaspitten, dat we het eten in een uur klaar kunnen hebben”, lacht ze.

Restaurant Pacific moet al vier maanden de deuren gesloten houden voor gasten, maar eindelijk gebeurt er weer eens wat.

De komende maand staan elke dag tien vrouwen van stichting Samen Sterk Vrouwen West hier vanaf 08.30 uur in de keuken om maaltijden te bereiden voor daklozen.

Vandaag is het kip met sperziebonen en aardappels met een traditionele Marokkaanse harira (tomatensoep met linzen).

Lekkere geuren
Het kookinitiatief ontstond een paar jaar geleden kleinschalig. In hun eigen onderkomen geven ze geregeld kooklessen.

Door de lekkere geuren die vrij kwamen en zich over straat verspreidden, stonden al vaak daklozen voor de deur. ,,We begonnen steeds meer weg te geven’’, zegt Benhadhoum.

”Gisteren kwam hier een dakloze drijfnat van de regen. Hij kon zo echt niet blijven lopen”
– Darifa Benhadhoum

Vorig jaar tijdens de ramadan kookten ze ook al zestig maaltijden per dag. Maar dankzij het aanbod om in het restaurant te komen koken, kunnen ze nu tweehonderd mensen van een warme hap voorzien.

Lees ook  Mercedes van Hellen (55) beklad met nummer van Verstappen: 'Hoe triest is dit?’

Elke avond om 18.00 uur delen ze de pakketten uit. En allemaal coronaproof. ,,We zijn na een dag koken helemaal gesloopt, maar het is een feest om nu zoveel mensen te eten te geven.”

Drijfnat
Het initiatief wordt niet alleen op handen gedragen door de daklozen. Ook veel Amsterdammers steunen de vrouwen.

Zo kregen ze gisteren 100 kilo aardappelen gratis om mee te koken. Een ander steunt hen kosteloos met vlees. Ook kleding wordt volop gedoneerd, en is heel erg welkom.

,,Gisteren kwam hier een dakloze drijfnat van de regen. Hij kon zo echt niet blijven lopen. We hebben wat kleren voor hem gevonden en hij heeft zich omgekleed in het toilet.”

Dit is ook ramadan, vindt Benhadhoum. En eigenlijk nog mooier dan waar iedereen het altijd over heeft: het samenzijn na een dag vasten en gezellig eten met elkaar.

Dat zit er met de strenge coronamaatregelen nu niet in. Benhadhoum heeft daar zelf overigens niet zoveel last van.

Ze heeft geen familie in Nederland en was altijd al thuis met haar gezin. ,,Ramadan betekent voor mij ook veel bidden, mediteren en de koran lezen.

Even helemaal tot mezelf komen. Wat heb ik goed gedaan het afgelopen jaar, wat kan nog beter.”

”Natuurlijk kijken we ook altijd uit naar het vasten en samenzijn, maar dat is voor mij niet de essentie van ramadan”
– Saïd Bouharrou, contactorgaan Moslims en Overheid

Lees ook  Adopties uit buitenland opgeschort om misstanden, lopende zaken afgerond

Beproeving
Maar voor veel gelovigen kon thuisblijven nog best eens een hele opgave worden, schatte de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vorige maand nog in.

Toch verwacht het contactorgaan Moslims en Overheid dat veel moslims zich aan de coronamaatregelen gaan houden.

,,Het wordt voor sommigen wederom een zware beproeving, maar vorig jaar is gebleken dat we de ramadan ook sober kunnen vieren”, zegt Saïd Bouharrou van het orgaan.

Ook dit jaar verwacht hij dat veel mensen gehoor geven aan de oproep om het rustig aan te doen, en dat zien ze bij de stichting ook.

Initiatieven zoals in Amsterdam zijn er normaal gesproken volop, maar nu al een stuk minder. Wel heeft een aantal moskeeën aangekondigd toch de deuren te openen voor het avondgebed, zoals de Blauwe Moskee in Amsterdam.

Weliswaar met fors minder bezoekers dan normaal en extra ventilatieapparatuur om het veilig te houden.

Die vrijheid hebben ze, maar Saïd Bouharrou raadt mensen aan gewoon thuis te bidden om het risico op een corona-uitbraak zo veel mogelijk te beperken.

Bouharrou blijft zelf ook zo veel mogelijk thuis. Hij vindt het juist fijn om ramadan net als vorig jaar alleen met zijn gezin te vieren

. ,,Nu kan ik veel meer de verdieping zoeken, tot mezelf komen en de afstand tussen mezelf en god verkleinen.

Dat is ook een belangrijke ervaring. Natuurlijk kijken we ook altijd uit naar het vasten en samenzijn, maar dat is voor mij niet de essentie van ramadan.”

Groep tieners slaat Kevin (29), die mentale beperking heeft, hersenschudding en gebroken oogkas: “Hij durft niet meer buiten te komen”

Gommers: ’Wat Mark Rutte belooft, kan hij niet waarmaken’