in

Politie waarschuwt jeugd voor verslavend paars ‘hoestdrankje’: ‘Lean is gevaarlijk’

De politie in De Langstraat waarschuwt jongeren en hun ouders voor Lean, een paars mixdrankje van een bepaald soort hoestsiroop met frisdrank.

Het gebruik onder de jeugd zou toenemen. Volgens de politie is dat niet zonder risico. Het is verslavend, met mogelijk gevaarlijke bijwerkingen. ,,We willen er bovenop zitten.”

Hoe groot het probleem van Lean in deze regio is, kan de politie moeilijk inschatten. Maar ze zegt wel te zien dat het drankje in opmars is.

,,Je ziet die trend ook in Brabant”, aldus jeugdagent René van Oijen van politieteam Langstraat. ,,We willen er vroeg bij zijn én waarschuwen. Bij lachgas gebeurde hetzelfde.”

Op zijn facebookpagina doet het Waalwijkse politieteam een dringend beroep op de jongeren: ‘Begin er niet aan!!. Lean is erg verslavend en bovendien ook strafbaar.’

”In grote hoeveelhe­den kan je hallucina­ties krijgen, out gaan of zelfs een ademha­lings­stil­stand krijgen”
– Politie

Lees ook
Je vriend(in) belachelijk maken is goed voor je relatie

Wat ooit zijn oorsprong vond vanuit de Amerikaanse rapcultuur, is jaren geleden komen overwaaien naar Nederland.

Het is dus geen nieuw fenomeen, al is het bij veel mensen onbekend. Jongeren mixen een speciaal hoestdrankje met sprite, cassis of sinas. Soms gaan er nog wat winegums bij om het nog zoeter te maken.

Forse risico’s
De hoestsiroop bevat de stoffen codeïne en prometazhine, die volgens gebruikers samen voor een verdovend, sloom, prettig gevoel zorgen.

Maar de risico’s zijn fors, benadrukt de politie. ,,In grote hoeveelheden kan je hallucinaties krijgen, out gaan of zelfs een ademhalingsstilstand krijgen”, waarschuwt ze op internet.

Vooral in combinatie met alcohol zou het gevaarlijk zijn. ,,In Amerika zijn mensen gestorven aan een overdosis.”

De jongeren kunnen overigens niet zo maar aan hoestdrank met codeïne én prometazhine komen. In tegenstelling tot Amerika is dit niet in de winkel verkrijgbaar. Gebruikers zoeken soms op internet, of mengen bepaalde producten en drankjes.

Bij verslavingsinstituut Novadic-Kentron zijn ze al een tijd bekend met het drankje, dat ook bijnamen heeft als Purp, Sizzurp, of Purple lean drank.

,,Maar we komen het in de praktijk maar sporadisch tegen”, stelt de woordvoerder. Hij kan dan ook niet het beeld bevestigen dat steeds meer jongeren met het drankje gaan experimenteren. ,,Het is echt incidenteel.”

Lees ook
ZIEN: Juultje Tieleman laat met strandfoto zien dat het allemaal nóg warmer kan op Instagram!

”Het is altijd een dilemma om zo naar buiten te treden. Maar het is goed om er vroeg bij te zijn, en ze op de risico’s te wijzen”
– René van Oijen, Jeugdagent Waalwijk

Novadic-Kentron zoekt ook bewust de publiciteit niet op als het gaat om een onderwerp als Lean. ,Je wilt niet de kat op het spek binden als het niet nodig is”, aldus de woordvoerder. Met andere woorden, de jeugd misschien op ideeën brengen.

Op de facebook-pagina van de Waalwijkse politie zijn de reacties op de waarschuwing inderdaad wisselend.

De één vraagt zich af of deze publiciteit geen averechts effect heeft. De ander juicht de actie juist toe, om jongeren zo te behoeden voor foute keuzes. En de ouders en hun kinderen alert te maken.

,,Het is inderdaad altijd een dilemma”, stelt agent Van Oijen. ,,Het werkt niet om jongeren heel bestraffend toe te spreken. Maar het is goed om er vroeg bij te zijn, en ze op de risico’s te wijzen. We willen er bovenop zitten.”

“Hij viel in slaap met een s*ksspeeltje in zijn achterste” (video)

In dit restaurant kan je pizza eten met maar liefst 257 kazen