in

Oud-docent heeft seks met twee zusjes van 15 en 17

De oud-docent zegt dat hij alles kwijt is sinds zijn seksuele relatie met twee zusjes van 15 en 17 jaar. Hij verloor zijn baan, heeft forse schulden en durft niet meer naar dezelfde kerk als de familie van de slachtoffers. “Eén fout kan je hele leven op de kop zetten”. Maar justitie denkt dat het meer is dan één fout.

De 29-jarige Dordtenaar geeft economie aan het Wartburg College, op de locatie Guido de Brès in Rotterdam. Het 17-jarige meisje is een van zijn leerlingen geweest, maar toen was er nog niets gebeurd. Hij organiseert samen met een vriend groepsreizen, ook wel examenreis genoemd vanwege het hoge aantal leerlingen dat meegaat nadat ze zijn geslaagd.

In juli 2021 gaat het 17-jarige meisje mee en ze worden verliefd. Door de relatie komt de docent zelfs bij de ouders thuis. Een tijdje nadat het meisje het had uitgemaakt, doet ze aangifte. Ze vertelt de politie dat ze het vaak niet zo leuk had gevonden. Ze moet de man bijvoorbeeld tijdens de ‘ruige seks’ in het gezicht slaan.

Justitie spreekt van een ongelijkwaardige relatie, van dwang: de man heeft een status als docent en reisleider. Daarnaast wekt hij vertrouwen doordat hij lid is van dezelfde kerk als de familie van het meisje. Hij is zelfs mentor bij haar catechisatie.

Lees ook
Bjorn (12) overleden na botsing met lijnbus

‘Dat het iets werd met haar zusje was toeval’
De man spreekt dat tegen. “Ik zag haar als een gelijke. Ze viel op oudere jongens en had al de nodige ervaring. Dat slaan ging bijvoorbeeld over en weer. Dit verwijt maakt mij boos: alsof ik haar tot dingen heb gedwongen die zij niet wilde. Dat is gewoon absoluut niet waar. Alles wat we deden, ging in overleg.”

Hij zegt zich bewust te zijn geweest van het leeftijdsverschil van tien jaar. “Ik heb het daar veel met vrienden over gehad.” Maar volgens hem is er geen sprake van overwicht geweest.
“Bij die groepsreis waren de leerlingen vrij om te doen wat ze wilden. Ik bepaalde dat niet. Het doet mij pijn dat mijn positie als docent erbij wordt betrokken. Ik heb nooit iets op school met leerlingen gehad. En ik kan u zeggen dat zij wel elke week met míj flirtten. Maar ik heb altijd mijn verantwoordelijkheid genomen.”

Seks met een 17-jarige is op zich niet strafbaar, tenzij sprake is van dwang of duidelijk overwicht. Volgens het OM is daar bij de 17-jarige sprake van, wat de verdachte ontkent. Anders ligt dat bij de 15-jarige. Die geldt voor de wet als minderjarig en dan is het sowieso strafbaar. “Dat was gewoon fout, daar schaam ik mij ook voor.”

Lees ook
Moeder verdrinkt kindjes van 5 en 10 in bad: ‘Gevolg van vechtscheiding’

Nee, het was geen wraakactie voor het feit dat haar oudere zus het had uitgemaakt. “Dat vond ik op zich heel erg, ik wilde haar graag terug. Maar nee, dat het iets werd met haar zusje was toeval.”

Bedreigingen en scheldkanonnades
Advocaat Jan Hoek vraagt de rechter bij het opleggen van een straf rekening te houden met de publieke veroordeling die al heeft plaatsgehad. “Hij heeft te maken gehad met bedreigingen, met scheldkanonnades. Hem is een hypotheek geweigerd. Het lijkt me weinig zinvol hem weer terig te sturen naar de cel.”

De oud-docent zegt een gelovig mens te zijn maar moeite te hebben dat te praktiseren. “Ik ga niet meer naar de kerk van beide meisjes en hun ouders, dat lijkt me niet handig. Maar ik ga ook niet in een ander kerkgebouw zitten. Ik wil daar niet als attractie bekeken worden.”

De meisjes zijn donderdag zelf niet bij de rechtszaak aanwezig, wel hun ouders. De vader leest een korte slachtofferverklaring voor. “In deze relaties was sprake van angst en manipulatie. De affaire heeft een wond geslagen bij ons. We zijn beschadigd, gekwetst.”

Justitie vindt dat de oud-docent uit Dordrecht een jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk moet krijgen. De rechter in Rotterdam doet op 26 april uitspraak.

Ana verduidelijkt hoe ze met sperma van overleden zoon op haar 68ste ‘moeder’ werd

Amanda is 24/7 opgewonden: “ben te geil om te rijden”