in

‘Oreo-koekjes zwart door zeer giftig ammoniak, overheid wist ervan’

Cacaofabriek Olam in Koog aan de Zaan mengt al jarenlang grote hoeveelheden giftig ammoniak met gemalen cacaobonen om de beroemde Oreo-koekjes zwart te maken. Dat meldt het Noordhollands Dagblad. De fabriek heeft dit jarenlang geheim weten te houden. De overheid wist er echter wel van, aldus de krant.

Olam ligt al een paar jaar onder vuur van omwonenden, milieubeweging en de overheid, vanwege zijn ammoniakuitstoot. Uitstoot van ammoniak is samen met die van stikstofdioxiden het grootste milieuprobleem van Nederland.

Lees ook
Gia (27) verkoopt zichzelf aan de hoogste bieder: "Met een glas wijn op red ik het wel

De verklaring van Olam was altijd dat de uitstoot van nature vrijkomt bij behandeling van cacaobonen, maar niet vermeld werd dat tijdens dit proces om cacao diepzwart te maken ook kunstmatig grote hoeveelheden ammoniak worden toegevoegd.

Verborgen gehouden
De overheid wist er wel van. De Omgevingsdienst heeft de toevoeging van tienduizenden kilo’s ammoniak verborgen gehouden op verzoek van Olam.

Lees ook
Vrouw bloedt bijna dood nadat ze 83 dagen lang ongesteld is

Volgens een klokkenluider is de fabriek in Koog aan de Zaan nooit ontworpen om grote hoeveelheden ammoniak te verwerken. “Er is nooit voldoende geld geïnvesteerd om dat op een behoorlijke wijze te doen. Te duur, vonden ze. De ammoniak kiert dus uit alle hoeken en gaten, de stank is enorm. Het milieu? Dat interesseert de bedrijfstop niet. Wel het zwarte cacaopoeder en wat ze ermee verdienen.”

Directeur Eric Nederhand van Olam erkent dat ammoniak aan het proces wordt toegevoegd, maar wil niet verhelderen hoeveel dat op jaarbasis is.

Moeder rijdt met auto door deuren kinderdagverblijf heen

‘Waarschijnlijk is haar bed ontploft’, buurt rouwt om overleden vrouw