in ,

Onderzoek wijst uit: mannen zijn beter in alles

Nederlandse mannen zijn beter in rekenen en taal en hebben meer probleemoplossend vermogen dan vrouwen.

Deze opmerkelijke conclusie blijkt uit onderzoek van het Expertisecentrum Beroepsonderwijs en het Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt in opdracht van de ministeries van onderwijs, cultuur en wetenschap, sociale zaken en economische zaken.

De onderzoekers gebruikten een grote dataset van het Programme for the International Assessment of Adult Competencies van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso), waarin de kernvaardigheden van verschillende bevolkingsgroepen uit 24 Oeso-landen worden vergeleken.

Taalvaardigheid, rekenvaardigheid en probleemoplossend vermogen zijn drie ‘kernvaardigheden’, aangezien dit de beste graadmeters zijn voor financieel en maatschappelijk succes in onze samenleving, aldus het onderzoek.

Lees ook  ZIEN: Birgit Schuurman breekt het internet en gaat vol met de poes op de foto!

Nederland heeft deze kernvaardigheden zeer goed onder de knie. Wat taalvaardigheid betreft scoren alleen Japan en Finland hoger.

Met rekenen staat Nederland op een gedeelde tweede plaats achter Japan en bij probleemoplossend vermogen halen we ook de topdrie.

‘Opvallend groot’
Er is gekeken naar jongeren, die in Nederland bovengemiddeld scoren. Autochtone bevolkingsgroepen scoren beter dan allochtonen, waarbij dit verschil op Finland en Zweden na hier het hoogst is.

Lees ook  Wereldkampioene Jutta Leerdam ziet er lekker uit zonder schaatspak!

En er is dus ook gekeken naar het verschil tussen mannen en vrouwen. Net als elders scoren Nederlandse mannen beter op rekenvaardigheid en probleemoplossend vermogen, waarbij de onderzoekers wel opmerken dat bij rekenen het verschil hier ‘opvallend groot’ is.

Op taalvaardigheid zijn de verschillen internationaal niet zo groot, behalve in Nederland en Zuid-Korea.

De onderzoekers zeggen er wel bij dat Nederlandse vrouwen weliswaar achterblijven bij de mannen, maar “in de internationale vergelijking toch goed presteren ten opzichte van andere vrouwen”.

Meisje van 11 pleegt zelfmoord na pesterijen: “Juf heeft aanzet gegeven”

Onderzoek wijst uit: mensen die voicememo’s sturen zijn irritant