in ,

Onderzoek stelt dat ouders nog steeds niet slapen door de zorgen over hun volwassen kinderen

Zelfs voordat kinderen worden geboren, maken we ons al zorgen om hen. Wanneer we de 10 vingers en tenen in het ziekenhuis tellen zijn we opgelucht, maar de zorgen nemen hiermee niet af, hoe oud ze ook zijn.

Ook al doen ze het goed op school, eten ze gezond en lijkt alles prima te gaan. De zorgen over hun gezondheid en veiligheid zullen altijd blijven. Als je een ouder bent die zich veel zorgen maakt over de kinderen, dan ben je zeker niet de enige.

Onderzoeken wijzen namelijk uit de meeste ouders zich constant zorgen blijven maken om hun kinderen, zelfs al ze al volwassen zijn.

Soms zijn deze zorgen zo erg dat ouders er slechter door slapen. Het betekent ook niet direct wanneer kinderen het ouderlijk huis verlaten dat ouders zich geen zorgen meer hoeven te maken.

Amber J Seidel van de Penn. State University besloot om onderzoek te doen om er achter te komen wat het verband zou kunnen zijn tussen slaappatronen van ouders en de zorgen om hun kinderen.

Hieruit werd geconcludeerd dat zelfs wanneer kinderen volwassen waren de stress van het opvoeden niet verdwijnt.

Tijdens een interview met CBS News geeft Seidel aan dat er ontzettend veel ouders zijn die hier last van hebben.

Lees ook  Verdachte aanslag op Peter R. de Vries opgepakt op de A2 bij Breukelen

Ze vertelt dat onze cultuur alleen over zorgen schijnt te praten tijdens de opvoeding en pubertijd, maar dat deze stress blijft aanhouden als ze volwassen worden, maar daar zelden of nooit over wordt gepraat. Deze redenen inspireerde Seidel om er onderzoek naar te doen.

Het onderzoek dat werd gepubliceerd in The Gerontologist volgde 186 families. Alle families waren getrouwd en van middelbare leeftijd. De speerpunten van het onderzoek was om antwoorden te vinden op 3 belangrijke vragen.

De eerste vraag ging over hoeveel steun ze aan hun kinderen konden bieden. De tweede vraag ging over hoeveel stress er werd ervaren om hun kinderen en de laatste vraag ging over het slaappatroon van de ouders.

Verder werd er nog onderzocht hoeveel steun hun volwassen kinderen nodig hadden. Antwoorden die werden gegeven werden geclassificeerd in verschillende schalen van 1 tot en met 8.

Daarbij werd rekening gehouden dat begrippen zoals ‘zorgen’ en ‘steun’ op verschillende manieren kan worden geïnterpreteerd. Steun kan bijvoorbeeld in deze context een gesprek over financiële problemen betekenen.

 

Conclusie
Wellicht zullen de resultaten voor sommige ouders onverwachts klinken, maar dit onderzoek heeft een aantal interessante conclusies getrokken.

Lees ook  Vrouw stopt met scheren en heeft nu een flinke baard!

Volgens de resultaten lijkt het erop dat volwassen kinderen het slaappatroon van de ouders wel degelijk kan beïnvloeden.

Echter verschilt dat wel per geslacht. Moeders werden ’s nachts eerder wakker met een gevoel van angst die werd veroorzaakt door de zorg en steun van hun volwassen kinderen.

Daarentegen werden de vaders vaker wakker door een stressgevoel rondom de zorgen van hun kinderen.

Iedereen weet hoe belangrijk een goede nachtrust is. Door een gezonde nachtrust zonder onderbrekingen blijven onze hersenen en lichaam gezond.

Het onderzoek vertelt ons dat de zorgen die komen kijken bij volwassen kinderen van impact kunnen zijn op het slaapritme en de algehele gezondheid van de ouders.

Door niet voldoende te slapen of slecht doorslapen kunnen er verschillende problemen ontstaan zoals een verslechterd geheugen, problemen met het humeur of een vertraagd reactievermogen.

Echter wil Seidel ons er wel aan herinneren dat ieder mens te maken heeft met stress en zorgen, en dat we in acht moeten nemen dat we op een gezonde manier proberen om te gaan met deze stress om de impact op ons lichaam te beperken.

Vrouw: “Ik gaf handjobs op toilet, in ruil voor drank”

OMG: André Hazes is zoenend gespot met de regisseuse van zijn eigen docu