in

Oma mishandelt kleinzoon (8) en dumpt hem met koffertje bij bushalte: ’Ik wil jou niet meer’

BRUGGE – Geen eten, geen kleren, geen speelgoed en slapen deed hij op een matras in een vuil appartement vol afval. Een 8-jarig Brugs jongetje trok vier jaar geleden op school zélf aan de alarmbel, omdat hij het schrijnende leven bij zijn drankverslaafde oma niet meer aankon. Het jongetje werd ook geslagen en werd soms ’s nachts buiten gezet. Toch legde de rechtbank de 65-jarige E.S. geen straf op.

„Ik wil jou niet meer”, schreeuwde de 65-jarige beklaagde tegen haar toen achtjarige kleinzoon en ze liet de jongen met een koffertje achter bij een bushalte. Het is maar een van de vele mishandelingen die het jongetje moest ondergaan. Op dinsdag 3 september 2019 alarmeerde de schooldirectie de politie. E.S. was haar kleinzoon in dronken toestand komen ophalen en had ook voor onrust gezorgd op het schoolplein. Het jongetje had op dat moment pas zijn tweede dag op de school. En hij had al twee dagen geen eten mee.

Lees ook
Dode man uit sloot gehaald: Gevallen van gladde dijk in Brielle

De juf verklaarde dat het slachtoffer op de eerste schooldag ontredderd en gedesoriënteerd naar haar toe was gekomen. „Hij vertelde hoe hij door zijn oma geslagen werd en dat hij geen eten of kleren kreeg. Ze maakte hem soms ’s nachts wakker en zette hem dan buiten. Hij vroeg om hulp en wilde niet meer terugkeren naar zijn oma”, aldus de juf. In een gesprek met de politie bevestigde het jongetje de mishandelingen en zei hij dat hij littekens aan de klappen had overgehouden. Terugkeren naar zijn ouders kon hij naar eigen zeggen niet meer.

Vol afval
Het onderzoek wees uit dat het jongetje een maand eerder door zijn moeder bij E.S. in Brugge was afgezet. De politie voerde een huiszoeking uit bij de oma en wat de agenten daar aantroffen, tart elke verbeelding. Het appartement was vuil en lag vol afval. Het slachtoffer had geen bed, maar sliep op een matras op de grond. Hij had geen eigen kleerkast of speelgoed en er was ook geen eten voor een achtjarige vindbaar. Volgens de wijkagent zorgde de grootmoeder regelmatig voor overlast door haar drankprobleem.

Lees ook
‘Ze gaan weleens dood, mensen toch ook?’, beruchte hondenfokker Jan reageert op sluiting

Een buurvrouw was er meermaals getuige van hoe de oma het jongetje bij de haren meesleurde. „Op een dag probeerde hij te ontsnappen, maar zijn oma hield hem tegen”, verklaarde ze. „Mijn zoon zag hoe ze het jongetje met zijn koffertje bij de bushalte dumpte. Het ventje stribbelde tegen en wou terug naar binnen, maar ze belette dat.”

Psychiatrisch behandeld
Het slachtoffer werd meteen in een instelling geplaatst en zijn oma werd gearresteerd. Naast een drankverslaving bleek ze ook met ernstige psychiatrische problemen te kampen en werd ze gedwongen opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Daar verblijft ze nog steeds.

Omdat ze geen contact meer heeft met haar kleinzoon, een blanco strafblad heeft en de feiten al van vier jaar geleden dateren, gaf de rechtbank E.S. de gunst van de strafopschorting. En omdat de vrouw psychiatrisch behandeld wordt besliste de rechtbank om haar ook geen voorwaarden op te leggen. Aan het slachtoffer kende de rechtbank een euro voorlopige schadevergoeding toe. Een deskundige zal de schade bij het jongetje begroten.

Onderzoek toont aan dat mensen met o.a deze voornamen gemiddeld een lager IQ hebben

Wielrenner Mark Groeneveld (20) zakt in elkaar en overlijdt