in

Oekraïense vluchtelingen moeten voorrang krijgen op asielzoekers, vindt meerderheid Nederlanders

De asielzoekersopvang in Ter Apel loopt over van drukte. Vanwege de enorme vluchtelingenstroom uit Oekraïne loopt de doorstroming van asielzoekers naar andere opvangcentra in het land vast.

Maar als het aan het merendeel van de Nederlanders ligt, moeten Oekraïense vluchtelingen bij huisvesting voorrang krijgen op asielzoekers.

Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder ruim 3.500 mensen van het Hart van Nederland-panel.

Asielzoekers moeten zich bij aankomst in Nederland laten registreren, waarna ze worden overgeplaatst naar een opvangcentrum elders in het land.

Maar doordat in die opvangcentra nu ook honderden vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen, blijven er steeds minder plekken over voor asielzoekers.

Wie is vluchteling en wie is asielzoeker
Een vluchteling is iemand die gedwongen zijn of haar land is ontvlucht vanwege oorlog, geweld of vervolging.

Lees ook  Twee coronapatiënten overleden na stroomstoring ziekenhuis: 'Mijn oom heeft onnodig geleden'

Terugkeer naar huis is niet mogelijk, tot de omstandigheden in het land van herkomst veilig zijn. Vluchtelingen hebben van officiële instanties als de overheid of de Verenigde Naties een ‘vluchtelingenstatus’ gekregen.

Een asielzoeker is ook op de vlucht en op zoek naar bescherming, maar heeft nog geen officiële vluchtelingenstatus gekregen.

Als iemand in Nederland asiel aanvraagt, bepaalt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) of hij of zij wordt erkend als vluchteling.

Extra opvangplekken
Die nijpende situatie werd maandagavond tijdens het Veiligheidsberaad besproken. Gemeenten, Veiligheidsregio Groningen en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vinden dat andere gemeenten meer asielzoekers moeten gaan opvangen.

De veiligheidsregio’s hebben tijdens het Veiligheidsberaad afgesproken om op korte termijn tweeduizend extra plekken te realiseren voor asielzoekers om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten.

Lees ook  12-jarige jongen neergestoken door leeftijdgenoot in Amsterdam

Utrecht, Amsterdam, Haarlemmermeer en nog een aantal gemeentes hebben toegezegd al deze week mensen op te vangen.

Oekraïners voorrang?
58 procent van de deelnemers aan het Hart van Nederland-panel geeft aan dat Oekraïners in ieder geval voorrang moeten krijgen bij huisvesting op asielzoekers uit andere landen. 32 procent is het daar niet mee eens.

Daarnaast zegt 38 procent van de ondervraagden dat vluchtelingen voorrang zouden moeten krijgen op een (tijdelijke) woning.

Zo kan de doorstroom van asielzoekers naar opvangcentra worden hervat. Een meerderheid, 51 procent, denkt niet dat dat een goede oplossing zou zijn.

Ambulancepersoneel trakteert patiënt op hotdog in het zonnetje

Sow, Lieke van Lexmond ziet er goed uit tijdens ijsbad