in

Noëlle (6) belandde drie keer op de intensive care door luchtvervuiling

De 6-jarige Noëlle Jansen krijgt nadat ze met haar moeder vanuit Rotterdam naar het naburige Rozenburg verhuist ernstige longklachten.

Hoewel ze eerder al last had van astma, lijkt het na de verhuizing onbeheersbaar. Haar arts ziet vervolgens een link met de vervuilde lucht in haar woonomgeving.

“De longproblemen zijn op 3-jarige leeftijd begonnen, net nadat we in 2018 naar Rozenburg zijn verhuisd. Ze werd kortademig en kreeg het benauwd”, vertelt Naisheline Jansen, de moeder van Noëlle.

“Sinds de verhuizing moesten we iedere maand naar het ziekenhuis voor haar. Alleen tijdens de eerste lockdown – toen er minder gereden werd – hoefde dat niet. In mei, juni en augustus vorig jaar is ze dus niet opgenomen.”

Link woonomgeving en longklachten
Kinderlongarts Ismé de Kleer, die Noëlle onder behandeling heeft, zag een verband tussen de longklachten en de luchtvervuiling in haar woonplaats.

Lees ook  Vandaag Inside stopt definitief; Kaag vindt vertrek Derksen terecht

“Haar moeder maakte er een opmerking over en vroeg zich toen hardop af: ‘Zou het te maken hebben met waar wij wonen?’

Daar ben ik toen naar gaan kijken.” Zelf wist ze ook niet hoe de lucht in Rozenburg was, maar dat bleek heel slecht te zijn.

“Ik heb vervolgens teruggekeken in de statistieken en zag pieken in de luchtvervuiling toen Noëlle opgenomen werd”, vertelt De Kleer.

De longarts maakt zich grote zorgen over de luchtvervuiling, met name in industriegebieden. “Het is ongelofelijk dat daar mensen mogen wonen.”

Wel geeft ze aan dat het 6-jarige astmapatiëntje een uitzondering is qua ernst. “Maar dit meisje illustreert wel wat de gevolgen kunnen zijn van slechte lucht”, zegt ze uit. “Dat was voor ons een reden om aan de bel te trekken.”

Lees ook  Gommers: versoepel niet, piek van 400 coronapatiënten kan IC niet aan

Manifest voor verbetering luchtkwaliteit
Het Longfonds en de Long Alliantie Nederland hebben vandaag een manifest gelanceerd waarop het komende kabinet wordt opgeroepen om werk te maken van de luchtkwaliteit.

Tientallen (kinder)longartsen, waaronder De Kleer, hebben dit ondertekend. “Wat wij vooral willen is dat er meer bewustwording wordt gecreëerd over luchtvervuiling.

Daarnaast doen we een oproep aan het nieuwe kabinet om een speciale gezant te benoemen die zich bezig gaat houden met gezonde lucht.”

De eerste stap die Naisheline zal zetten voor haar dochter is verhuizen uit Rozenburg. “Wij hebben een urgentieverklaring waardoor we moet spoed een woning kunnen krijgen in Rotterdam.”

Toch was ze het liefst wat verder weg gaan wonen. “Bijvoorbeeld naar Groningen, maar als er iets maar als er wat gebeurt heb ik niemand om me heen. Het zal dus een flat in Rotterdam worden.”

RIVM: ‘Heropenen van terrassen lost niets op’

Heldhaftige vader redt dochters en hond uit brandend huis: ‘We zijn echt alles kwijt’