in

Negen mannen aangehouden op verdenking voorbereiden terroristisch misdrijf

De politie heeft donderdagmorgen vroeg in Eindhoven negen mannen aangehouden op verdenking van het voorbereiden van en trainen voor een terroristisch misdrijf.

De verdachten zijn 18 tot 31 jaar oud en zouden sympathiseren met het jihadistisch gedachtegoed van IS, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

De verdachten hebben de Nederlandse nationaliteit. Acht van hen zijn geboren in Nederland, een van hen in Afghanistan. Zij worden ook verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

Over wat de mannen van plan waren, kan een woordvoerder van het OM nog niets kwijt. „Het opsporingsverzoek is erop gericht zicht te verkrijgen op de mogelijke plannen en bedoelingen van de verdachten.”

Dubbele verdenking
Die dubbele verdenking wijst volgens terrorismedeskundige Jelle van Buuren van de Universiteit Leiden op een zware zaak.

De eerste associatie die het bij hem oproept is het oprollen van de Arnhemse terreurcel in 2018.

Toen hielden – net als nu – leden van de Dienst Speciale Interventies (DSI) zes mannen aan die een aanslag hadden voorbereid en ervoor trainden. Ze werden vorig jaar veroordeeld tot straffen van tien tot zeventien jaar.

„Maar we weten nu nog niks concreets over deze zaak”, aldus Van Buuren. „Eindhoven ken ik niet als brandhaard voor jihadisme.

Lees ook  Rookruimteverbod in publieke en openbare gebouwen per 1 juli

Het is één van de plekken waar nog plukjes IS-sympathisanten zitten. Dat die mensen er nog zijn en zulke plannen smeden is zorgwekkend.

Tegelijkertijd lijken de diensten het goed te volgen als ze een zaak weten te voorkomen en aanhoudingen kunnen doen.”

De aanhoudingen vonden plaats donderdagmorgen in alle vroegte, waarschijnlijk in Eindhovense wijk Woensel.

Bewoners meldden op sociale media rond vijf uur langere tijd een Augusta helikopter boven het gebied te hebben horen en zien hangen. De DSI maakt gebruik van dit type toestel.

In beslag genomen
Bij het doorzoeken van de woningen van de verdachten heeft de politie een groot aantal gegevensdragers in beslag genomen. Wapens of explosieven zijn niet gevonden.

De rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag de rechtmatigheid van hun aanhouding getoetst.

Volgende week woensdag worden de verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris, die zal beslissen over hun voorarrest, zegt een rechtbankwoordvoerder.

De verdachten zitten in alle beperkingen en mogen daarom alleen contact met hun advocaat hebben.

Advocaten bekend
In de zaak hebben in ieder geval drie raadslieden die verdediging op zich genomen. Het gaat om de advocaten Andre Seebregts, Serge Weening en Bart Nooitgedagt.

Lees ook  Politie Lunetten pakt vrouwenbelager op en wordt bedankt met chocola

Allen zijn in terreurzaken gespecialiseerde strafpleiters. Vanwege de beperkingen mogen ze niks over de zaak zeggen, zo meldt Seebregts.

Het onderzoek staat onder leiding van het landelijk parket van het OM en begon afgelopen zomer op basis van informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Een woordvoerder van het OM laat weten dat de AIVD in juli de politie heeft ingelicht over de verdachten.

Een maand eerder werd een 25-jarige man uit Eindhoven schuldig bevonden aan het oproepen tot een terroristisch misdrijf op sociale media.

De man zette een jaar geleden twee video’s van zichzelf op Facebook, op een moment dat hij in Turkije verbleef. Daarin dreigde hij onder meer de hoofden van ’hypocriete moslims’ af te snijden.

Hij stak verder zijn bewondering voor voormalig Al Qaida-leider Osama bin Laden niet onder stoelen of banken, en zag zichzelf als potentiële opvolger. De man kreeg geen straf omdat hij volgens in de rechter in een psychose zat.

Hyena ontsnapt uit DierenPark Amersfoort

Zwangere vrouw vormt band met zwangere zwerfkat, dan bevallen ze op hetzelfde moment