in

Nederlandse rechtbank laat Oekraïense mensensmokkelaar vrij om te kunnen vechten tegen de Russen

Een 29-jarige Oekraïense verdachte van mensensmokkel is vanmorgen vrijgelaten zodat hij kan vechten tegen de Russen in zijn eigen land. Dat heeft de rechtbank in Middelburg besloten.

Kubov Y. stond gisteren met een medeverdachte in Nederland terecht omdat hij elf Albanezen zou hebben geholpen die met een boot illegaal probeerden Engeland binnen te komen. Y. wordt ervan verdacht die boot te hebben geregeld en hen te helpen met de oversteek schrijft HLN.

Lees ook  Prinses Amalia heeft haar keuze gemaakt en verlaat haar ouders

Tijdens de zitting vroeg de man of hij mocht worden vrijgelaten.

Y. zou voor het vergrijp een celstraf van twaalf jaar of meer kunnen krijgen. Volgens de rechtbank kan iemand dan alleen in afwachting van zijn zaak worden vrijgelaten als daarvoor zwaarwegende belangen zijn.

In het vonnis schrijven de rechters dat daarvan sprake is, “gelet op de oorlogssituatie in Oekraïne en de oproep van de regering aan haar inwoners om het land te verdedigen”.

Lees ook  15-jarige Bianca al sinds 16 augustus vermist uit Ossendrecht

Het belang van Y. om aan die oproep te voldoen en bij zijn familie in Oekraïne te zijn, weegt zwaarder dan het maatschappelijk belang om de verdachte vast te houden. Vanmorgen om 11 uur is de man vrijgelaten.

Auto rijdt met hoge snelheid in op Waalse carnavalsgroep: ‘Zeker vier doden, onder wie een kind’

Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan gevolgen van kanker